egészséges mosoly

Ne csak foghegyről foglalkozz vele – az ínygyulladás komoly bajt okozhat

Érzékeny, vérzik és olyan kínos. Bizony ez az ínygyulladás, amely a hazai lakosságot sem kíméli. Lehet, hogy téged sem, csak éppen nincs merszed orvoshoz fordulni, vagy csak akkor, amikor már társult problémák lépnek fel. A teljes ínyed begyulladhat, ami akár fogaid elvesztését is okozhatja.

A fogínygyulladás legfőbb ellenszere a megelőzés.

  • Nem mindegy, milyen fogkefét használsz.
  • Nem mindegy hányszor mosod meg a fogad egy nap.
  • Nem mindegy az sem, milyen technikát alkalmazol fogmosás során. A túl erős dörzsölés is okozhatja a problémát.

DE a valódi probléma nem feltétlenül a fogmosás során alkalmazott eszközök és módszerek jelentik, hanem a fogkő megjelenése, elhatalmasodása a fogtő és az íny találkozásánál, a tasaknál.

Ha fogkövet észlelsz (ezt egy kézitükör segítségével simán meg tudod nézni), akkor nincs mese, irány a fogorvos, még akkor is, ha az csak egy vékony rétegben, minimálisan van jelen. Nem annyira kellemes a beavatkozás (erős a rezgés), de a megelőzés érdekében ezt nem érdemes elbliccelni.

Ami nagyon fontos ilyenkor, az a fokozott mennyiségű C vitamin bevitele. Egészséges embereknél napi 60 mg az ajánlott mennyiség, de fogínygyulladás esetén ezt megduplázhatjuk.

Bevált házi módszer  jónéhány gyógynövény alkalmazása is, de a gyógynövényolajok használatánál nagyon fontos, hogy soha ne használjuk higítatlan formában.

Ami segít:

  • teafaolaj - naponta párszor 1 csepp ínybe dörzsölése
  • szegfűszegolaj - ( naponta párszor 1 csepp ínybe dörzsölése
  • körömvirág forrázata - öblögetés
  • aloevera gél -ínybe dörzsölés

Fogínygyulladás esetén mellőzni kell a dohányzást, valamint az erős fűszerek használatát.