Egyéb kategória

Vasúti átjáró – utak, sorsok, csodák

Naponta utazom, és nem csak a vonat, a metró is gazdag élmény-lelőhely számomra. Ma reggel is találtam kincseket.

vous - 2019.04.08.
Vasúti átjáró – utak, sorsok, csodák

A fiú a gördeszkával a Battyányin szállt fel. Hosszú, csapzott hajjal, térdig érő, bő szárú gatyában, amolyan deszkás srác. A deszkát gondosan fejre állította, betolta az ülés alá, kisöpörte a hajat a szeméből, megviselt hátizsákjából elővett egy könyvet és belemerült. Szemmel láthatóan örömet okozott számára a könyv. Észre se vette a közben mellé lehuppanó negyvenes férfit. A férfi jólöltözött volt, vadiúj farmer, fényesre suvickolt fekete bőrcipő, szövetzakó – a jobbik, a menő fajtából. Napszemüveg a fejtetőn, gondosan nyírt, már őszülő séró. Olyannak tűnt, aki nem rászorultságból utazik velünk, a nagy utazótömeggel, a naponta ingázókkal, hanem tudatos döntés okán, olyan ZÖLD UTAZÓ, aki így (is) kíméli környezetét. A férfi egy bőr irattáskából vette elő a könyvét. Pillanatokon belül  elveszett a betűkben ő is. Nem néztek egymásra. Észre se vették egymást, úgy hiszem. Ült egymás mellett két generáció. Akár apja meg a lázadó fia is lehetett volna. De idegenek voltak. Két szemlátomást eltérő, más dimenzió.

vasúti átjáró metró

vasúti átjáró metró
Forrás:
pixabay

Velük szemben ültem, pont ráláttam könyveikre. Megnéztem mit olvasnak, mi az, ami annyira leköti egyiket, másikat….

Marie- Aude Murail: Lakótárs kerestetik című regényét falta mindkettő. És ettől nekem megdobbant a szívem. Mert én is olvastam.

A könyv egy testvérpár és 4 másik fiatal viszontagságairól, útkereséséről szól. Sutyi 22 éves és értelmi fogyatékos, akit testvére, az érettségi előtt álló Kléber támogat, ami óriási kihívás egy a kamaszkorból még épp csak kifelé lépegető fiúnak. És nincs könnyű dolga, mert testvére, a plüssnyuszit kedvelő, az igazságot gyermeki tisztasággal meglátó és hangosan kimondó Sutyi mindig csinál valami egekig kiáltót.

Szerintem, ha van ma könyv, ami a másság elfogadásáról, a szívből fakadó, de nem könnyen megvalósítható toleranciáról üzen, úgy hogy közben szórakoztatni is tud, nos a Lakótárs kerestetik, pont ilyen.

És varázshíd, ahogy látom itt útközben, nem csak egészséges és sérült emberek, de idősebbek, fiatalabbak között is. Mert hiába szállt le itt, aztán később a másik is, úgy, hogy egy szót se váltottak, hogy meg se látták egymást, én tudom, hogy ők ketten csak látszólag idegenek. Dehogy azok,  erős kapocs köti össze őket, erős lélekkapocs.

Ajánlott cikkek