Gyümolcslé smoothie

Egészséges a gyümölcsnap vagy hagyjuk a csudába?

Sok a vita akörül, hogy a gyümölcsnap káros vagy nem káros a szervezet számára, tény, hogy nagyon sokan kipróbálják- megpróbálják beiktatni az étrendbe a gyümölcsnapot. Mint olyan módszert, amely egyszerre méregtelenít és támogatja a fogyást.

Az is tény, hogy azok a gyümölcsök, amelyek alacsony cukortartalommal bírnak (és az nem a banán ugye), azok alacsony kalóriatartalmuk miatt valóban elősegíthetik a súlyvesztést, ugyanakkor a gyümölcsre alapozott monodiéta hiányállapotot is eredményezhet a szervezetnek. Még akkor is, ha időről időre felröppen egy-egy olyan hír, hogy xy évek óta CSAK és kizárólag gyümölcsön él, és mennyire fantasztikus lett az élete és semmi baja, és gyönyörű lett, sőt 20 évet fiatalodott az almától, epertől, dinnyelétől. Tényleg fantasztikus.

Mi elhisszük ezt, tegye mindenki, ahogy jónak látja, de azért legyünk résen: a szervezetnek szüksége van szénhidrátra, zsírra, fehérjére, rostokra, vitaminokra és ásványi anyagokra is. A gyümölcsök, bár csodásak, a felsoroltak csak egy részét képesek fedezni és HOSSZÚ távon akkor is tápanyag hiány fog fellépni, ha az valamilyen különleges ok miatt, nem jelentkezik xy-nál a másoknál tapasztalt időben. Majd csak később és akkor nagyon.

Egy-egy gyümölcsnap beiktatása azonban, ha annak egészségügyi háttere azt indokolja, jót tesz a szervezettel. Valóban méregtelenít és valóban könnyebbnek érezzük majd utána magunkat, de havonta, két hetente egy gyümölcsnapnál többet bevállalni CSAK a fogyás érdekében felesleges. A valódi, tartós fogyás ugyanis kizárólag teljes körű életmódváltásra alapozható. Minden más rövid távú, és átmeneti eredményeket hoz majd csupán.

Gyümölcsnapot egyébként bevállalni és azt végig is csinálni nem is annyira könnyű (állítólag). Folyamatosan éhezünk, sok savat termel a gyümölcs miatt a gyomor és nem vagyunk hatékonyak a munkában sem. Nem lehet a feladatokra figyelni, ha gyötör az éhség, mar a sav…… ezt gondoltuk mi is, de kipróbáltuk mi zajlik valójában egy előre megfontolt szándékkal elkövetett gyümölcsnapnál. Holnap meg is osztjuk veletek tapasztalatainkat.