Egyéb kategória

Én ma egészen biztosan NEMET mondok a műanyagra, és a boltokban hagyom a nejlonba csomagolt uborkát

Már megszokhattuk, hogy a változások lassan indulnak be, aztán hirtelen mintha más időszámítás szerint zajlanának a dolgok: felpörög a világ. Szívem szerint azt remélem, ez lesz majd a műanyag felhasználás ügyével is. Július 3.-a van, a „Zacskómentes” világnap.

vous - 2019.07.03.
Én ma egészen biztosan NEMET mondok a műanyagra, és a boltokban hagyom a nejlonba csomagolt uborkát

Ma egészen biztosan nem vásárolok olyan holmit, amit zacskóba árulva kínálnak nekem, de mivel Július egy nagy környezetvédelemmel kapcsolatos kihívás: a MŰANYAGMENTES JÚLIUS időszaka is, egyáltalán nem vásárolok olyat, amelynek csomagolása műanyag, de nem veszek műanyag tárgyat sem.

plastic-bottles-115074_1920

plastic-bottles-115074_1920
Forrás:
pixabay

Meg tudom e tenni? Meg, de nem állítom, hogy ez egyszerű, mert életünket észrevétlenül hálózta be a műanyag.

Tegnap este egy külföldi csatornán a „Hogyan készült?” egyik epizódját néztem. Valamilyen népszerű édesség gyártási folyamatait mutatták, és persze a csomagolási módszereket is bemutatták. Meg se lepett, hogy a falatnyi édességet EGYENKÉNT csomagolták műanyagba, aztán azokat tucatjával újabb műanyagba, azt papírdobozba, a papírdobozokat még nagyobb papírdobozba, végül az egészet raklaponként körbetekerték méteres nejlonfóliával. Jó sokszor, szét ne hulljon….

És ez csak egy, egyetlen egy termék a millióból, amely egyrészt luxus termék, valószínűleg életben maradnánk a színes cukorkával szórt mályvacukor falatok nélkül is, de mellette tényleg számolatlan olyan termék gyártása és (műanyagba) csomagolás, árusítása zajlik, amelyre az égvilágon semmi szükségünk.

A műanyag mindennapjainkba való belopakodását NEM lehet már csak úgy elhessegetni

 Elmúlt az ÖNTUDATLANSÁG lazasága és környezetünkkel szembeni otrombasága. Nem tehetünk úgy, mintha semmi se történne Földünkkel. Nem dughatjuk többé homokba a fejünket és ha a rajtunk kívül álló nagy gazdasági hatalmak továbbra is őrzik ugyan a megszokott luxusukhoz szükséges szélsőséges környezetkárosító magatartásukat, nekünk lehet másként viselkedni. Hogy apró kis homokszemek vagyunk csupán? Igen, de a sivatag is apró kis homokszemekből áll… mégis mekkora erő van benne.

Ma „csak” zacskót nem fogadunk el, megyünk a magunk varrta kis szütyővel, holnaptól TÉNYLEG szelektíven gyűjtjük a szemetet. Holnapután meg be se térünk olyan boltba, ahol nem szempont a környezet védelme. Mert NEM költjük a pénzünket olyan helyen, ahol egyébként kihúzzák a lábunk alól az ÉLHETŐ talajt (világot).

Lehet, hogy ettől kezdve PIACON vesszük meg az élelmiszereket, sőt az is lehet egyre többen úgy döntenek, inkább megtermelik azt, amit megesznek. Lehet, hogy végre szempont lesz, hogy  HAZAI élelmiszert vásároljunk, sok-sok szempont mellett azért is, mert akkor a szállítással, és a szállítás miatti kötelező (túl) csomagolással és energiafogyasztással NEM terheljük a környezetet.

Ennyire egyszerű?

Ennél sokkal sokrétűbb…… de ma nem fogadok el zacskót és egészen biztos, hogy az egyenként műanyagba csomagolt kígyóuborkát is a boltokban hagyom.

Piacra megyek, a saját magam által varrt táskával.

600

Ha nincs varrógéped, egy régi pólód alját varrd össze, vágd le az ujjait és már kész is a bevásrlószatyrod. Ciki? Nem ciki. A klímaváltozás ciki. De nagyon.

Ajánlott cikkek