Egyéb kategória

Tizenkét hiba, amit ne kövess el, ha (újra) elkezdesz futni

Összegyűjtöttük a tizenkét leggyakoribb hibát, amit a hobbifutók, a mozgást újrakezdők elkövetnek. Olvassátok át, ezeket ne kövessétek el!

vous - 2019.07.10.
Tizenkét hiba, amit ne kövess el, ha (újra) elkezdesz futni

1. Túl gyors futás

A kezdők vagy újrakezdők leggyakoribb hibája, hogy túl gyorsan futnak. Akiknek célja az állóképesség visszaszerzése, növelése, azoknak fontos a fokozatosság. A megfelelő tempó megválasztása az állóképességet célzó edzések kulcsa. A futás, kocogás legtöbb pozitív hatása, mint a vérnyomáscsökkenés, a koleszterinszint normalizálódása, illetve az immunrendszer erősödése, összefüggésben van a megfelelő futótempóval.

futás

futás
Forrás:
iStock

2. Futás orvosi ellenőrzés nélkül

Túlsúlyos, beteg, vagy 35 évnél idősebb, csak ritkán, vagy eddig egyáltalán nem sportoló jelölteknek célszerű az első futás előtt orvosi ellenőrzésre mennie. A szabály azon hobbi futókra is vonatkozik, akik az első hosszabb távú versenyükön készülnek elindulni.

3. Futás nem megfelelő cipőben

A megfelelő cipő a futás alfája és omegája, emiatt a kezdők és újrakezdők első „futása” egy sportüzletbe vezessen! A rossz cipők a futás normális stílusát is befolyásolhatják, rosszabb esetben pedig sérüléshez is vezethetnek. A cipők vásárlásánál hagyjunk magunknak elegendő időt, és csak a saját érzésünkre, kényelmünkre hallgassunk.

4. Kezdőként gyakorlottakkal együtt futni

A csapatban futás megfelelő motivációt ad, de gyakorlott futókhoz kezdőként csatlakozni nem javasolt, ez túlzott tempóhoz vezet. Az első néhány alkalommal mindenkinek a saját testére kell koncentrálnia, figyelnie, hogy ne terhelje túl a szervezetet. Fontos: az elején ne legyünk túl becsvágyóak!

A cikk folytatását a sport4you oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek