stage-1248769_1920 (1)

„ Soha nem vettek még fel ennyi diákot tőlünk a színi egyetemekre”

Benkő Nórával a BGSZC Belvárosi Gazdasági Szakgimnáziuma Pesti Magyar Színiakadémia Művészeti Intézményegysége vezetőjével beszélgettünk az idén rekordszámú sikerrel felvételizett diákról, hivatásról, elkötelezett munkáról, az Akadémia jövőjéről.

 

Hét éve vezetem az intézményt, és kollégáimmal együtt mindig arra törekedtem, hogy a legkiemelkedőbb minőséget biztosítsuk hallgatóink számára. Mindezt ingyenesen, állami keretek között, így a felvétel egyetlen kritériuma: a tehetség.  A tőlünk rekordszámban felvett diákok sikere azt bizonyítja, hogy a befektetett munka megtérült. A nálunk tanuló 64 diákból ( ebből 50 jelentkezett az egyetemekre idén) 17 diák került be színművészettel foglalkozó felsőfokú oktatási intézménybe. A Színművészeti Egyetemre Pesten - Novák Eszter osztályába 4 főt, a Kaposvári Egyetem Művészeti szakára, Eperjes Károly osztályába 8 főt, Marosvásárhelyre 3 főt, az Újvidéken található színművészeti egyetemre 1 főt vettek fel, 1 végzősünk pedig a Táncművészeti Egyetemre nyert felvételt.

Színház - képünk illusztráció
Színház - képünk illusztráció
Forrás:
Pixabay

Természetesen az Akadémiánk célja alapvetően nem csupán a felkészítés. Mi nem egy egyetemre felkészítő intézmény vagyunk. Ez egy három éves, ÖNÁLLÓ képzés, amely kiemelkedő színvonalon képez gyakorlatos színészeket 2 év alatt, majd harmadév színész ráépülésben színészeket, akik jó eséllyel pályáznak meg állásokat, találnak maguknak munkát ezen a területen. 

A hallgatóink körülbelül ¾-e felvételizett idén

 Akadt, aki úgy gondolta, továbbra is a mi hallgatónk marad, akik pedig felvételiztek, azok jelentős részét fel is vették.  Eperjes Károly induló osztályának például csaknem a felét a mi hallgatóink adják. Ezek a diákok pedig azokat az értékeket viszik tovább, azt a minőséget, hivatástudatot, ízlést,
arányérzéket, művészeti szépérzéket, azt a rutint, erőt, magabiztosságot és komplex mesterségbeli tudást, amelyet a mi akadémiánk tanárai adtak át nekik.

A tanárok, akik magasan képzett, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező színész-mesterek: Pál András, a Radnóti Színház művésze, Szente Vajk, Jászai Mari-díjas színész, rendező, aki Polyák Lilla színművésszel és Túri Lajos koreográfussal vezeti az Akadémia zenés osztályát. De nálunk tanított és tanít Gémes Antos színművész, Lengyel Ferenc színész, rendező (jelenleg a nagy sikerrel futó Drága Örökösök Tibije), Varga Éva szintén Jászai Mari- díjas színész-rendező,  Felhőfi - Kiss László színész, rendező, író, Lovas Rozi, Junior Príma díjas színésznő. Ám a hallgatók tánctudásának fejlesztésért, valamint magabiztos színpadi mozgásáért felelős tanárokat sem szeretném kihagyni a sorból:  Takács Judit tánctanárt, Bakó Gábor koreográfus és tánctanárt , valamint Gyöngyösi Tamás kaszkadőr, mozgástanárt, akik évek óta elhivatott tanáraink. Ezen kívül ének, beszéd és elméleti órákon fejlesztik képességeiket kimagasló színvonalú pedagógusaink. 

A hallgatóink sikere túl a számunkra közvetlen visszaigazoláson azért azt is üzeni, hogy SZÜKSÉG van erre az oktatási formára.

Szükség van ránk, mert azok a fiatalok, akik vérlázítóan tehetségesek, de a kellő rutin és magabiztosság híján nagy számban elvéreznek a felsőfokú felvételeken, azok támaszt kapnak ahhoz, hogy a szakmában maradhassanak. Az Akadémia segítségével nem veszik el lelkesedésük, nem torpan meg célzott fejlődésük, nem kanyarodnak más, olyan területre, amely valójában nem hozza tűzbe őket. Itt maradhatnak velünk, így a tehetségükre építve olyan fejlődési lehetőséget biztosíthatunk számukra, amellyel nagy eséllyel válik belőlük képzett, a színészmesterséget kimagasló módon gyakorló színész. Akár nálunk zajlik a
teljes képzésük, akár feljebb lépnek és felsőfokú diplomát szereznek máshol.
 

600

A PMSZA felvételi eljárásáról és a pótfelvétellel kapcsolatos információk a  http://www.pmsza.hu/weboldalon találhatóak, vagy érdeklődni lehet a   titkarsag@pmszamail.hu emailcímen.