Egyéb kategória

A legtrendibb fogyókúrás alapanyag: a RÓZSA

Egyre többen nézegetjük a virágokat falánk szemmel. Igen, pontosan azt nézzük, ehető e vagy sem. Ez a vágyakozás nem új keletű, valójában csak egy rövid időre tűnt el a gasztronómiából az ehető virág, és nem is mindenhol.

vous - 2019.07.27.
A legtrendibb fogyókúrás alapanyag: a RÓZSA

Az ehető virág az emberi táplálkozás alapanyaga volt régen is, ami nem csoda, hiszen a gyümölcsök, a gabona, a hús mellett fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz – ráadásul szép. Ez utóbbi szempont nyilván csak később vált fontossá, de előtte meg ették, mert hozzájárult a változatos táplálkozáshoz és az emberek elfogyasztottak mindent, ami ehetőnek bizonyult – és finom volt. Kínálta a természet, hát éltek vele.

breakfast-1997578_1920

breakfast-1997578_1920
Forrás:
pixabay

Ma újra feléledőben a virágszirmokkal szórt étkek fogyasztása, bár eleinte a desszertek különleges  diszítésének igénye csalogatta vissza a tányérokra a virágokat.

De nem csak édességek színes kiegészítője lehet, hanem a diétás ételek fantasztikus alapanyag, vagy dekorációja is. Például a rózsa, amelynek gyönyörű színei nagyon is jól mutatnak egy friss zöldsalátán. De akár egy fittness ebéd szemkápráztató megkoronázása is lehet egy kis citromos rózsasaláta.

Íme néhány az ehető virágok közül:

Kaporvirág, Vadárvácska, Levendula, Rózsa, Ibolya, Koriander, Citrusfélék virága, Citromfű, Menta, Sarkantyúka, Tökvirág

Konyhakert virágokkal

Amennyiben azonban valóban egészséges fogás kiegészítőjeként szeretnénk tálalni az ehető virágokat, akkor figyeljünk a beszerzésnél arra, hogy vegyszermentes helyről vásároljuk vagy termeljük meg magunknak az alapanyagot. Nagyon fontos az is, hogy csak olyan virágot tegyetek az asztalra, amely valóban ehető, nagyon alaposan tájékozódjatok előtte, mert a gyönyörű virágok jelentős része akár veszélyes is lehet!

Az, hogy milyen formában és alkalommal tálalunk virágszirmokat a hagyományos gasztronómiában, csak a fantáziánk szab határt. Így akár a vajkrémes szendvicsfalatkák – vadárvácskával kezdve a rózsás zöldborsó krémlevesen át egészen a töltött tökvirágig szaladhat. Csak rajtatok múlik, hogyan és milyen módon borul virágba a családi ebédlőasztal.

Ajánlott cikkek