brain-storming-3036622_1920

Add ide a sót! - Egy kapcsolatban csúcsélmény a JÓ kommunikáció

Lecsengett a szerelem, már nincs az a lázas egymásra figyelés. Szürkülnek a napok, évek óta egymás mellett éltek. Egy nap pedig észbe kapsz, hogy hetek óta, sőt lehet hónapok óta nem volt IGAZI, tartalommal teli, meghitt beszélgetés a pároddal.

Add ide sót! – kéri az ebédnél. Jó volt – kommentálja a vacsorát. Ki mosogat? - szegezitek egymásnak a kérdést. És ennyi. Szuszogás. 
Ő a tv-ét bámulja míg melletted hever, te meg kínodban a fészbukon kavarsz és már annak is örülsz, hogy egymás mellett heveritek ki a napi nyűgöt és nem mással lazít.

living-room-3864946_1920
living-room-3864946_1920
Forrás:
pixabay

De tényleg elég ennyi és így? Nem lehetne a mindennapokat fűszerezni jóízű beszélgetésekkel? Nem lehetne hiteles kommunikációval, a másik mindennapjai felé tanúsított valódi érdeklődéssel építeni a kapcsolatot, ahelyett, hogy közönyösen nézitek végig annak hanyatlását?

Adódhat a kérdés rögtön, hogy mikor? Hisz tök fáradtak vagytok, örültök, ha hideg vacsora kerül az asztalra, mindketten túlvállaljátok magatokat a munkában, és nem azért mert hajszoljátok a pénzt, hanem mert ilyen az élet, magasak az elvárások, egyszer mondtok csak nemet….. és ti kerülök lapátra….

Érthető az aggodalom, és mégsem. Munkát ugyanis lehet találni (jobban fizetőt és kevésbé kizsákmányolót is), de JÓ párkapcsolatot nehéz találni, és ha jön is más, a kommunikációra alapuló építkezést egyetlen kapcsolatban se lehet megspórolni.

Szóval mikor beszélgessetek?

Fontos, hogy akkor, amikor egyikőtöknek se ragad még le a szeme, de ha például mindketten korán ébredtek, akkor a reggeli tv-hírek nézése előtt, még az ágyban összebújva lehet beszélgetést (is) kezdeményezni. Nyilván nem a reggeli húsz percben váltjátok meg a világot, de a napi egyeztetés mellett rá lehet terelni a szót a másik lelki állapotára. Lehet kérdéseket feltenni. Összegezni. Tükröt tartani. Visszakérdezni. Ha valódi, őszinte érdeklődést mutattok, akkor a másik meg fog nyílni. Aztán lehet persze este is folyatni a megkezdett témát, témákat.

Ne kezdeményezzetek azonban mély beszélgetést, ha akár ti magatok, akár a másik szemlátomást plafonon van.

Olyankor a cél a nyugalom visszaszerzése. Ha a párotok feszült, akkor ajánljatok fel egy masszázst, vagy készítsetek neki egy illatos fürdőt és TAPINTATOSAN húzódjatok háttérbe….. adjatok teret, levegőt, időt, hogy helyre tegye magában a dolgokat. Később az extra és váratlan „ajándék” hatására lehet még meg is osztja veletek dühe okát, hátterét.

 Miről beszélgessetek?

Ne a sótartóról, és ne arról, hogy mikor lesz már nagytakarítás. Ne feladatokat egyeztessetek, hanem tervezgessetek és nosztalgiázzatok. Vagy dicsérjetek. Mondjátok el, milyen jól esett az, hogy….. például, hogy felhívott a másik telefonon. Vagy, hogy beugrott az édesanyátokhoz, pedig ti tudjátok, hogy mennyire kiesik a napi útvonalból. Vagy köszönjétek meg  a reggeli kávét. A szavaitok legyenek szépen csomagolt ajándék, amit jó átvenni. Jó viszonozni. A napi történések is szóba kerülnek majd így, de nem sekélyesedik el a kommunikáció. Nem érzitek majd azt, hogy a másiknak tökmindegy mi van veletek….

 Hogyan beszélgessetek?

Igazi figyelemmel. Ne a telefont vagy a távirányítót nyomkodva. Ha kell, egyeztessetek arról, hogy esténként egy fél óráig mindketten hajlandóak vagytok azokat háttérbe tolni. Hozzatok létre egy kommunikációs zónát. Legyenek szertartásaitok: főzzetek teát  vagy keverjetek egy pohár limonádét, esetleg egy laza fröccsöt, ha arra támad kedvetek. Nem kell azonban túlgondolni és ne legyenek romantikus elvárások se – színes, illatos gyertyákkal. Ez mindennap úgyse fog menni….. de az értő, egymásra figyelő beszélgetéshez NAPI szinten ragaszkodjatok.