Egyéb kategória

Fogyókúra vagy életmódváltás – nem mindegy!

Kipróbáltál már többféle módszert a fogyásra, de a tartós eredmény mindig elmaradt? Rengeteg diétával találkozhatunk, amelyek gyors és látványos változást ígérnek – ezeknek azonban akár egészségkárosító hatása is lehet, ráadásul a gyors fogyást a diéta elhagyása után még gyorsabb hízás követi, sok esetben több kiló jön vissza, mint amennyit nagy nehezen leadtunk. Továbbá a villámdiéták nagy része igen erőteljesen megterheli szervezetünket, főként akkor, ha a diéta után nem pótoljuk vissza az elveszített vitaminokat és nyomelemeket.

vous - 2020.11.29.
Fogyókúra vagy életmódváltás – nem mindegy!

Az elhízás általában nem rövid idő alatt történik, így ennek a visszafordítására sem lehet elegendő néhány hét vagy hónap, különösen nem egy egészséges fogyókúra keretében. A fogyásról igazából általában nem is jól gondolkodunk, hiszen nem jó, ha csak a jó forma elérése a célunk, a megtartásra pedig már nem gondolunk. A fogyás voltaképpen az egészséges életmód egyik „mellékhatása”, ha ugyanis megfelelően táplálkozunk, eleget mozgunk, akkor az nyilván meglátszik a külsőnkön is.

saláta

saláta
Forrás:
Depositphotos

Az egészséges életmód nem követel meg túlhajszoltságot és kínos odafigyelést minden pillanatban, némi tudatossággal és önuralommal könnyedén szokásokká alakíthatjuk az elveket. Fontos alapszabály, hogy naponta többször étkezzünk, kisebb mennyiséget magunkhoz véve, ezzel kevésbé terheljük az emésztőszerveket, így a felszívódás eredményesebb, a lerakódásra kisebb az esély. Tehát, ha eddig háromszor étkeztünk naponta, akkor iktassunk be két plusz étkezést tízórai és uzsonna formájában, így több esélyt adunk szervezetünknek a tápanyag tényleges hasznosítására. Ráadásul soha nem leszünk farkaséhesek, nem fogjuk úgy érezni, hogy sanyargatjuk magunkat. A legtöbben ezért adják fel a fogyókúrát. Hosszú távon nem lehet megoldás, ha állandóan korog a gyomrunk. Az alacsony, illetve az ingadozó vércukorszint sem a teljesítményünkre, sem a hangulatunkra nincs jó hatással.

A cikk folytatását a sport4you oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek