Egyéb kategória

Kapros-kakukkfüves töltött gömbcukkini

Véletlen recept, de nem úgy, mintha mákos tésztát főztem volna és töltött cukkini lett belőle. Igazából nem jutott eszembe, hogy cukkinit vegyek, pedig szeretem. Azt meg különösen, hogy a cukkini százféle verzióban kapható. Azt még inkább, hogy a cukkini az az alapanyag, amely sós és édes fogásokban is remek szereplő.

vous - 2019.08.11.
Kapros-kakukkfüves töltött gömbcukkini

Tegnap egy zöldséges bácsitól kaptam a cukkinit. Ajándékba, mert szerinte rosszul vásároltam, elvittem tőle azokat az alapanyagokat is, amelyek már, vagy még nem kellenek senkinek. Kicsit foltosodó káposztát, kemény szilvát, fonnyadt kaprot vettem. Megsajnált vagy ütődöttnek nézett nem tudom, de egy ingyen gömbcukkinivel bocsátott utamra.

Én meg gyorsan átterveztem az aznapi menüt, mert a káposztával kezdtem volna valamit, de úgy mosolygott rám az ajándék cukkini, hogy beleszerettem. 

gömbcukkini

gömbcukkini
Forrás:
vous.hu

Így jött ez a (számomra) új recept, lehet más ezerszer készítette már ezt (is), és neki nem újdonság…. az viszont tény, hogy kifejezetten diétás és finom ebéd sikeredett, nem egészen fél óra alatt.

Hozzávalók

  • 1 db közepes gömbcukkini – az enyém körülbelül akkora volt, mint egy nagyobb narancs
  • 5 dkg bulgur – nekem ez megmaradt előző napról
  • 1 tonhal konzerv, semmi csicsa, sima napraforgóolajban eltett olcsó termék
  • 1 tojás
  • icipici kókusztej (azt csak azért raktam bele, mert másnapra megromlott volna, így viszont krémesebb lett a töltelék)
  • picuri só
  • a fonnyadt kapor
  • friss, az ablakpárkányon nevelgetett kakukkfűből kevéske
  • max fél dkg bármilyen sajt, nekem most sima trappistám volt otthon, de ha csak mackósajtom lett volna, akkor azt használok….
gömbcukkini - recept

gömbcukkini – recept
Forrás:
vous.hu

Elkészítés

A cukkinit alaposan megmostam, szárával függőlegesen kettévágtam. Kiskanállal kikapartam a belsejét, nagyon üde, puha, gyöngyöző volt belül, így nem dobtam ki. Késes darálóba tettem a maradék bulgurral, tojással, kókusztejjel, fűszerekkel együtt és pár pillanatig forgattam. Nem kell, hogy nagyon pépes masszát kapjunk.

gömbcukkini töltelék

gömbcukkini töltelék
Forrás:
vous.hu

A cukkini belsejét enyhén megsóztam (ne használjatok sok sót, az olajos hal eléggé sós), és a masszát igazságosan szétosztottam. A maradékot mellé kanalaztam. Pár gramm sajtot szórtam rá és mikróban, a legmagasabb fokozaton15 percig sütöttem. Mivel elég vastag töltelékről van szó, 15 perc után kivettem, a már majdnam készre sült cukkiniket újra kettészeltem és visszadugtam a mikróba még 3 percre.

Látszólag kevés, de igazából nagyon is laktató fogás lett belőle. Nekem tegnap is az volt az ebédem, és ma is ezt eszem. Persze az is szempont, hogy OLCSÓ és nagyon gyorsan, kevés energiaráfordítással elkészül.

gömbcukkini töltve, sütve

gömbcukkini töltve, sütve
Forrás:
vous.hu
Ajánlott cikkek