Nagyon csokis brownie céklával

Nincs elrontott étel, csak olyan, ami még nincs kész

A konyha kaland, varázslás és kreativitás – és néha kudarc is. Elsózzuk, leégetjük, ízetlen vagy csomós lesz, túl zsíros, a legtöbb esetben van mentő megoldás, az első „basszus” után tudunk korrigálni, legfeljebb teljesen más lesz a végeredmény, mint amit terveztünk. És azt se feledjük, hogy elrontott ételekből hatalmas klasszikusok születtek!

Kevesen tudják, de a brownie, ez a puha, ragacsos, nagyon csokis kedvenc állítólag úgy született, hogy az eredeti sütireceptből kimaradt a sütőpor, így nem emelkedett meg, vagyis egy vérbeli elrontott étel, mégis milyen jó, hogy így alakult! Hasonló a fordított almatorta, a tarte tatin is, amit állítólag egy francia panzió szeleburdi tulajdonosa és egyben szakácsa egy kicsit kapkodva készített, és az almák előbb kerültek a kivajazott tepsibe, mint a tészta. Ehhez már kreativitás, bevállalás is kell, nyilván a várakozó vendégek nyomása is segített, de a sütés után kiborított, karamellizált almatorta azóta is sikerdesszert.

brownie3
brownie3
Forrás:
cookta.hu

Az elrontott ételeknél a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Van néhány trükk, amivel feljavítható vagy átalakítható a nem igazán sikerült étel, de ha menthetetlen, akkor engedjük el. Mindenkivel előfordulhat, ráadásul a só vagy a csili minősége sem mindig ugyanolyan, egy fontos telefon miatt is elfeledkezhetünk a szép lassan odakozmáló ételről...

A cikk folytatását a cookta.hu oldalán lelitek.