Egyéb kategória

Kávékészítési módok: te melyiket választanád?

A világ bármely pontján is legyünk, azt a szót, hogy kávé, mindenütt ismerik. A kávé fogyasztásnak évszázados hagyományai vannak, az élénkítő fekete ital elkészítésének pedig ezeregy módja.

vous - 2020.07.20.
Kávékészítési módok: te melyiket választanád?

Attól függően, hogy ki mit tart finomnak, odafigyelünk a kávé eredetére, származására, szüretelési és pörkölési módjára, árára, de az sem mindegy, hogyan készül majd el a kávébab szemből a forró (vagy jeges) ital.

A leggyorsabb kávékészítési módok előnyei

Sokféle kávékészítési mód létezik, az, hogy ki melyiket választja, általában összefügg már az életkorunkkal, a kávézási szokásainkkal, és az ízlésünk kifinomultságával. Míg egy kollégista reggelente a 3 az 1-bent, vagy az instant kávéport önti fel forró tejjel, vízzel, addig egy harmincas üzletember már ragaszkodik ahhoz, hogy frissen pörkölt, kiváló minőségű főzött, vagy csepegtetéssel készült feketét igyon. A skálán pedig még jó pár mód ott van, amelyekből nézzük a legkedveltebbeket!

Kávékészítési módok

Kávékészítési módok
Forrás:
123rf.com

A kotyogós kávéfőzés nagyon elterjedt és a mai napig kedvelt forma. Egyszerű és gyors, bár vannak, akik macerásnak tartják a tisztítását. Ehhez azért minimálisan többet kell érteni a kávékészítéshez, mint egy gomb lenyomása. A végeredmény azonban friss, üde és forró. Manapság rengeteg újragondolt változata van a kotyogósnak.

A french press, vagyis dugattyús kávékészítés nálunk nem annyira elterjedt, pedig nagyon finom, aromás kávé készíthető az eszközzel. Az előmelegített üvegedénybe csészénként egy evőkanál őrölt kávét kell tenni és leönteni forró vízzel, aztán állni hagyni.  A dugattyú óvatos lenyomásával a zacc alulra kerül, míg a kész kávé ihatóvá válik.

Az automata kávéfőzökből több típus ismert, ennek megfelelően a kávékészítés módja is változhat. Pont ez a sokféleség teszi az automata kávéfőzöket olyan népszerűvé, van bennük beépített daráló, sőt öntisztító rendszer is.

Kávékészítési módok

Kávékészítési módok
Forrás:
123rf.com

Népszerűek a kapszulás és filteres kávékészítők is, amelyek a szakértők szerint ízben nem adnak olyan élményt, mint a megelőzően leírtak.

Címkék: #kávé #kávézás
Ajánlott cikkek