Egyéb kategória

Tippek és taktikák izomláz ellen!

Mindannyian ismerjük az edzés közben és után ránk törő öröm és könnyedség érzését. Éppen ezért szeretünk mozogni, ezért szeretjük önmagunkat fejleszteni. És éppen ezért fordul elő, hogy időről időre túlhajtjuk magunkat. Egy húzós edzés után természetes, hogy másnap tetőtől talpig izomlázunk van.

vous - 2021.03.15.
Tippek és taktikák izomláz ellen!

De mi is az izomláz valójában? Az izomláz eredete nem más, mint mikroszkopikus szakadások az izomrostokban. A szakadás helyén gyulladás lép fel a gyógyulás érdekében, ez okozza a tulajdonképpeni fájdalmat. Ennek eredményeképp érthető, hogy a bemelegítés hatástalan az izomláz elkerülése érdekében, mivel az az izomrostok fizikai túlterhelése miatt következik be. Márpedig emiatt másnap, sőt, akár harmadnap is érezhetjük munkánk gyümölcsét.

No de, mit tehetünk magunkért? Üljünk le és várjuk meg, amíg elmúlik a fájdalom? Nincs más mód? Dehogy nincs! Most be is mutatjuk ezeket!

Aludj egy nagyot!

Alvás során könnyebben regenerálódik a testünk, így ilyenkor indulnak be azok a folyamatok is, amik az izmaink épülését segítik. De ha nem alszunk eleget, a testünknek nem jut idő a megfelelő regenerációra, így csak rontunk a helyzeten, sőt, szélsőséges esetben ízületeink is sérülékenyebbé válnak.

Együnk fehérjében gazdag ételeket!

A szervezetünknek szüksége van a proteinre testmozgás után. Főleg akkor, ha egy komolyabb edzésen vagyunk túl. Fogyaszthatunk baromfit, vörös húst, tojást, halféléket vagy magas fehérjetartalmú hüvelyeseket (például babot).

Menjünk le másnap is edzeni!

Végezzünk el egy hasonló gyakorlatokból álló edzést, mint ami az izomlázunkat okozta, de ez alkalommal ügyeljünk rá, hogy a terhelés jóval kisebb legyen. Ezzel jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulásra szánt időt.

Ússzunk!

Egy olyan rekreatív mozgás, mint az úszás, csodákra képes. Egyszerre mozgatja át tagjainkat, gyorsítja fel keringésünket és lazítja le megfáradt, izmainkat. Nem beszélve arról, hogy még ízületeinket sem terheli.

Nyújtsunk le!

Az edzés végi nyújtás rengeteget segít az izomláz elkerülésében. Ha elmulasztottuk elvégezni az edzés végén, akkor próbáljunk lenyújtani másnap (vagy menjünk jógázni).

Menjünk el kocogni!

Enyhíthet fájdalmunkon egy könnyed kocogás is. Nem szabad túlterhelni a testünket, de egy laza, pezsdítő futás nem fog megártani! Felgyorsítja a keringésünket és segít elmulasztani a gyulladásokat.

Egy könnyed masszázs és jegelés is sokat segít.

Egy könnyed masszázs segít ellazítani az izmokat, a jegelés pedig csökkenti a fájdalmat és segít lehúzni a gyulladást.

Nektek van bevált receptetek az izomláz kezelésére? Ha igen, ne felejtsétek megírni kommentben!

Ajánlott cikkek