Egyéb kategória

Milyen edzésekkel tartsuk formában magunkat otthon? Core training, a lakásban is egyszerűen kivitelezhető

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések egyik hozadéka a szabadidős sportolásunk átalakulása. Sok más tevékenységünk mellett ez is átalakul, hiszen a sportolni vágyóknak más megoldást kell találniuk, a konditermek zárva vannak. De mik azok a lehetőségek amik közül választhatnak az otthon sportolók? A lehetőségek bemutatását folytassuk egy olyan fogalommal ami az utóbbi években kezd divatossá válni. Nézzük meg, miért érdemes otthon is bevezetni a Core edzéseket.

vous - 2021.03.24.
Milyen edzésekkel tartsuk formában magunkat otthon? Core training, a lakásban is egyszerűen kivitelezhető

Core Training során testünk azon izomcsoportjait (Core izmok) eddzük, melyek stabilizálják az ágyéki gerincszakaszunkat, azaz a gerincet és a medencét. A „Core izmok” felelősek azért, hogy az ágyéki (lumbális) szakaszon minden oldalról tartsák a gerincünket; a medencefenék izmai alulról, a hasizmok elölről, a gerincfeszítők hátulról, a rekeszizom (ami egy légzőizom) pedig felülről.

A Core stabilitása révén az ízület stabil marad és a gerinc helyes anatómiai pozícióban tartása valósul meg. A stabilizáló izmok közel helyezkednek el a mozgatott ízülethez, így téve lehetővé, hogy ezen ízület csak olyan mozgásokat és akkora mozgáspályán végezzen, amely az ízület számára optimális. Ehhez elengedhetetlen feltétel ezen izmok megfelelő erő-és rugalmassági állapota.

Fontos tudnunk azt is, hogy ezen izmok adják az alapját az összes erőfejlesztő gyakorlat pontos kivitelezésének.

Ezen izmok fejlesztése elsődleges és elengedhetetlen a tartós-, eredményes – és fájdalommentes edzésnek!

Milyen eszközökkel? Milyen gyakorlatok?

  • a jól ismert planking, és variációi
  • instabil, egy oldalas gyakorlatok
  • hasprés-homorítás
  • kézi súlyzó,
  • bosu trainer,
  • fitball,

Kinek ajánljuk?

Nemre, korra való tekintet nélkül bárkinek ajánljuk, terápiás és egészségmegőrző célra egyaránt alkalmas. Elsősorban mégis az ülőmunkát végzőknek hasznos, mivel a számítógép előtt végzett munka nagyon megterheli az egész törzsizomzatot. Akinek szokott fájni a háta és a dereka, illetve gyakran tartja magát görnyedten, annak mindenképp érdemes kipróbálnia. A gyenge izmok helytelen testtartást eredményeznek, ezért szükséges megerősíteni őket. Ha nagynak látjuk a hasunkat, sokszor annak is a rossz tartás az oka, a törzsizmok megerősítésével tehát optikailag szebb alkatot is elérhetünk.

Ajánlott cikkek