Egyéb kategória

Sok kicsi sokra megy – kis lépésekkel is egyre fittebb lehetsz!

A közhiedelemmel ellentétben a jó kondíció, a fittség, a remek közérzet megszerzése nem valami szörnyen bonyolult és csak napi többórás edzésekkel elérhető távoli cél. A korunkhoz képest ideális erőnlét megerőltető tréningek nélkül, kis odafigyeléssel, némi napközbeni aktivitással is biztosítható.

vous - 2021.03.25.
Sok kicsi sokra megy – kis lépésekkel is egyre fittebb lehetsz!

Alapvetően elhatározás, hozzáállás kérdése, hogy ki, mennyire aktívan éli az életét. A legfontosabb tényező, ami már reggel meghatározza napi energiaszintünket, az éjszakai alvásunk mennyisége-minősége. Közismert, hogy az átlagos felnőtt számára 8 óra éjszakai pihenés javasolt, de ez sem mindegy, hogy ez mikor történik. Nem azonos ugyanis a hajnalig tartó buli után 4-től másnap délig tartó 8 óra és a normál 22-6, vagy 23-7 óráig tartó ugyanilyen időtartamú alvás hatása. Az éjfél előtti órák ugyanis duplán számítanak, ezért kell igyekeznünk "rendes" időben lefeküdni.

Az éjszakai pihenést, méregtelenítést követően a szervezet energiaraktárainak újratöltése a legfontosabb feladat. Ezért nem mindegy, hogy mit reggelizünk. Egyéni ízlés kérdése persze, de fontos, hogy rostokban, vitaminokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk a nap első étkezésénél. Feltétlenül legyen zöldség-gyümölcs, tojás, vagy tiszta, cukrozatlan tejtermék és műzli is az asztalunkon. Mindezek megfelelő arányban fogyasztva biztosítják a nap első feléhez szükséges folyamatos energiaellátást.

A munkába járáshoz – ha csak lehet – ne autót használjunk! Van két erős lábunk, így egy-két kilométeres táv megtétele nem okozhat gondot még a napi robot megkezdése előtt sem. A városlakók számára leggyakoribb 8-10 kilométeres  otthon-munkahely távolság esetében ideális közlekedési eszköz a kerékpár, ami ugyancsak biztosítja a napi munka megkezdése előtt a keringésünk egészséges szintű beindítását, szép tavaszi időben pedig még az egész napi jó hangulatunkat is megalapozva.

Az ebédszünetben is élvezzük a jó levegőt: nyújtózkodjunk, sétáljunk egyet a szabadban, frissüljünk fel, töltődjünk új energiákkal. Szerencsésebbek, vagy hosszabb ebédszünettel rendelkezők egy könnyed kocogásra is felhasználhatják a déli szünetet – meglátják sokkal hatékonyabban megy majd a munka délután egy ilyen aktív pihenéssel töltött óra után. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor az irodaházakban használatos liftek komfortja helyett válasszuk a lépcsőzést egyik irodából a másikba menve, ezzel is fitten tartva szervezetünket.

Egy idő után eljuthatunk arra szintre, hogy felismerjük, hogy délutánonként, mikor gyermekünket kedvenc sportága edzésére visszük, nekünk sem biztos, hogy otthon kell hagynunk a sportfelszerelésünket. Én például sosem értettem mi a jó abban, ha egy szülő nap mint nap a korlátot támasztva bámulja izgő-mozgó csemetéjét, ahelyett, hogy míg a gyerkőc edz, ő is mozogna – ezzel egyszersmind jó példát is mutatva utódjának. Mindjárt tartalmasabbak lesznek a beszélgetések a vacsoránál, ha van közös témánk, sportélményünk a fiatalokkal és ez további közös mozgásélmények megszerzésére is sarkallhat.

Ha mindezek a későbbiekben teljesítményünk további fokozására, esetleg kisebb-nagyobb versenyeken történő sikerélmény szerzésére is inspirálnak az már csak a járulékos haszon.

A lényeg, hogy apránként, kis lépésekben is megszerethetjük a sportot és megszerezhetjük fittségünk alapjait, ami aztán évtizedeken át teheti boldogabbá, egészségesebbé életünket.

Ajánlott cikkek