Egyéb kategória

Új szint a futóversenyeken, a boltokban kapható csodacipőkkel mi is gyorsabbak lehetünk

A tegnapi híradások és a klikkvadász oldalak hangzatos címekkel hozták nyilvánosságra, hogy kizárták a bécsi maraton győztesét, mert futócipőjének talpát túl vastagnak találták a versenybírók. De mi van a hír mögött? Mi olyan különleges ezekben a cipőkben? A "platform talp" nem csak a divatcipők között hódít?

vous - 2021.09.14.
Új szint a futóversenyeken, a boltokban kapható csodacipőkkel mi is gyorsabbak lehetünk

Az említett kizárás oka az volt, hogy 1 centiméterrel vastagabb volt a versenyző cipőjének talpa, mint ami megengedett lett volna. A teljes cipőtalp 5 centiméter vastag, de legfeljebb 4 centis cipőtalp az, ami elfogadott, ráadásul Hurisa más futócipőben versenyezett, mint amit előzőleg a nevezésekor jelzett. A verseny egyik vezetőjének nyilatkozata pontosan fogalmaz: „A technikai értekezleten is hangsúlyoztuk a cipőkre vonatkozó szabályokat. Sajnos nem volt más választásunk, mint a sportoló kizárása. Ez az első alkalom, hogy ilyesmi megtörténik. Biztos vagyok benne, hogy mostantól lesz valamilyen ellenőrzés, hogy elkerüljük a hasonló eseteket egy nagyobb versenyen.”

A mágikus cipők nem most először okoznak nyílt vitákat. A NIKE által indított új stílus, a magasabb talpú, most már karbon betéttel ellátott cipők hódítása évekkel ezelőtt kezdődött. 2016 januárjában az akkor már világbajnok (nyáron a riói olimpiát is megnyerő) kenyai maratonista legenda, Eliud Kipchoge egy új cipőt tesztelt, a Nike Zoom Vaporfly Elite szériát. A vaskos, kifejezetten magas talpú, majdhogynem bumfordi Vaporfly jól teljesített a teszteken, de akkor még nem lehetett sejteni, hogy a cipő pár év alatt teljesen átalakítja majd a hosszútávfutást.  De az utóbbi néhány évben időugrást vett a cipők technológiai változásának köszönhetően. Az a néhány atléta, akik durván 2:04-et, 2:05-öt tudtak négy éve, ma jelentősen gyorsabbak. Kipchogénél is ezt láttuk, ahogy Bekelénél is. És még többen így lesznek. Be kéne tiltani ezeket a cipőket? Valószínűleg igen” – írta Steve Magness, a Houston Egyetemen dolgozó futóedző és szakíró.

A szponzoroknak is komoly fejfájást okozott a probléma.  A "platform talpú" cipők ügye az elmúlt években akkora méreteket öltött az atlétikán belül, hogy a pletykák szerint a más gyártókkal szerződésben álló futók elkezdtek márkajelzés nélküli NIKE cipőket használni, hogy minimalizálják a NIKE-ot viselő sportolókkal szemben kialakult hátrányukat. A Nike cipője tényleg megváltoztatta a sportágat, a teljesítmények erőteljesen javulni kezdtek, már persze azoké, akik NIKE cipőket hordtak.

Hogy néz ki ez a működése  gyakorlatban? A vádak szerint a Nike cipője minden eddiginél jobban hasznosítja újra a futó energiáját. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a sportoló úgy fut gyorsabban, hogy kevesebb energiabefektetéssel nagyobb sebességre képes, aminek eredményeként nehezebben fárad el. Nem véletlen tehát, hogy a Vaporfly cipőket használók sokszor úgy írják le a futás élményét, mintha a cipő szó szerint repítené őket.

Ajánlott cikkek