Egyéb kategória

Futnál de fájdalmak gyötörnek? Segítünk! Néhány gyógymód a különböző fájdalmakra!

A futás nagyszerű dolog, és itt az őszi futóversenyek szezonja. Hiba lenne kihagyni, de sajnos elfordulhatnak egészségügyi problémák. A felkészülés közben hátráltatnak minket a különböző fájdalmak, és kedvünket veszik a komolyabb edzésektől, ezért jobb, ha hatékony gyógymódokat keresünk.   

vous - 2021.09.16.
Futnál de fájdalmak gyötörnek? Segítünk! Néhány gyógymód a különböző fájdalmakra!

A futás hozzájárul az egészséges élethez, szórakoztat, azonban az edzés sem mindig móka és kacagás. Előfordul, hogy fájdalommal jár vagy lesérülsz, és ki kell hagynod egy ideig az edzést. Összegyűjtöttünk néhány lehetséges fájdalomforrást, és ezeket enyhítő gyógymódot, hogy segítsünk.

Hát, térd, csípő, sípcsont

Oka: A futás nagy hatással lehet a csontok és az ízületek egészségére. Ha még kezdő vagy, és túl hosszú távot futsz, mielőtt készen állnál rá, akkor könnyen elkezdhetnek fájni ezek a részek.
Gyógymód: Amint elkezd fájni valamelyik csontod vagy ízületed, azonnal vegyél vissza a tempóból, akár a távot is csökkentheted. Az erősítő gyakorlatok beiktatásával ezek a problémák sokszor egyszerűen megszűnnek.

Tüdő

Oka: Az intenzív testmozgás megnöveli az izmok oxigénszükségletét, amitől úgy érezheted, hogy légszomjad van. Ez elég gyakori a kezdő futóknál.
Gyógymód: A legjobb megoldás, ha séta-futás intervallumokat váltogatsz. Először egy-két percesek legyenek, majd szép lassan növeld a futás időtartamát. Ez nemcsak a légszomjon segít, de a vérkeringésed és a szíved is könnyebben hozzászokik a futáshoz. Ha ezután még mindig fájdalmat érzel, kérd ki egy tapasztaltabb futó véleményét a helyes légzőtechnikáról.

Hasi görcsök

Oka: Ez akkor fordul elő, amikor futás előtt túl sokat eszel, hogy futás közben legyen energiád. Ilyenkor az emésztés még abban a fázisban van, ahol több oxigén szükséges a folyamataihoz, de ez az oxigénmennyiség az izmok oxigénellátására fordítódik.
Gyógymód: Célszerű futás előtt egy órával enni, és körülbelül 200-300 kalóriát bevinni. Ezzel a mennyiséggel energiád is lesz, és nem leszel teljesen tele. Azonban fokozottan oda kell figyelned az étel tápanyag-összetételére.

Ajánlott cikkek