ALH Vous 1200x360 (11)

Cicák és gyerekek - hogyan készítsd fel csemetéidet az új családtag érkezésére?

A legtöbb gyerek imádja a cicákat, így ha még nincs macska a családban, akkor előbb-utóbb valószínűleg elérkezik az idő, amikor szeretnének egyet. Az élet azonban gazdiként sem csupa móka és kacagás, ezért érdemes megismertetni a gyerekekkel a macskatartás alapjait. 

Fektesd le az alapvető szabályokat!

Már a cica érkezése előtt beszéld meg a gyerekekkel, hogy az új házikedvencnek majd mit szabad és mit nem. Ha például nem szeretnéd beengedni a hálószobákba, akkor ehhez a gyerekek is tartsák magukat, különben az állat összezavarodik, mert nem fogja megérteni, hogy mi tiltott számára és mi nem. 

A szabályok legyenek egyértelműek: a cicát tilos felengedni az étkezőasztalra, konyhapultra, emberi fogyasztásra szánt étellel etetni, és így tovább. Azt is beszéljétek meg, hogy a macska kijárós lesz-e vagy teljes mértékben szobacica. 

Kinek mi lesz a dolga?

Bár egy macska gondozása nem túl nagy feladat, de körülötte is akadnak állandó teendők; ha a gyerekeknek minden vágya egy háziállat, akkor jó, ha azt is megtanulják, hogy az állattartás felelősséggel jár. 

Ezért a legjobb, ha őket is bevonod a feladatokba: legyen például a gyerekek dolga, hogy a macskának mindig legyen friss vize, rendszeres időközönként kapjon enni, valamint a fekhelye tiszta és rendezett legyen. 

A macskaalom tisztítását azonban ne bízd a 12-13 évnél fiatalabb gyerekekre, hiszen ez a művelet nagyobb odafigyelést igényel. Az ürülék ugyanis teli van baktériumokkal, melyek közül némelyik az emberre is fertőző lehet. Elég egy felületes vagy elfelejtett kézmosás a csere után, és máris megvan a baj. A macskaalom vásárlásába azonban besegíthetnek, próbáljatok ki néhány típust a Petguru kínálatából. 

Macskaalom a Petguru kínálatából
Macskaalom a Petguru kínálatából
Forrás:
https://petguru.hu

A macska nem játékszer!

Sok gyerek hajlamos úgy tekinteni a háziállatokra, mint egy plüssállatra vagy egy olyan játékszerre, ami bármikor rendelkezésre áll. A cica azonban nem azért költözik a családba, hogy a gyerekeket szórakoztassa, hanem őt is családtagként kell kezelni.

Fontos, hogy megtanítsd őket arra, hogy a macska egy élő, érző lény, saját személyiséggel és szabad akarattal. Ha épp nincs kedve kergetni a papírgalacsint mert álmos, akkor hagyják pihenni, illetve számára a biciklikosárban, babakocsiban vagy játékautóban való utazás cseppet sem szórakoztató. 

Ne engedd a gyerekeknek, hogy a macskát babaruhába öltöztessék vagy masnit kössenek a nyakába, ezzel ugyanis csak felesleges stressznek teszik ki az állatot. Játék közben figyeljenek arra, hogy ne okozzanak fájdalmat a cicának: tilos a farkát húzni, bajszát cibálni, földre dobni vagy megszorongatni. 

Ha pedig a macska játékból, vagy védekezésképp harapni vagy karmolni kezd, akkor sem szabad bosszúból megütni vagy más módon bántalmazni, maximum határozott hangon rászólni. 

A 6-7 éves kor alatti gyerekeket soha ne hagyd egyedül a macskával felügyelet nélkül, a nagyobbaknál pedig már elég, ha időnként rájuk nézel - persze ez függ a macska habitusától és a gyerek érettségétől is.