Egyéb kategória

2021-es év legtrendibb színei: Illuminating és Ultimate Gray

Ha lakásfelújításon gondolkodsz, és a megfelelő színeket keresed a falakhoz, bútorokhoz és egyéb dekorációkhoz, akkor egy színpárosítást ajánlunk a figyelmedbe, amit az év színeinek választottak, így nagyon te sem nyúlhatsz velük mellé.

vous - 2021.09.22.
2021-es év legtrendibb színei: Illuminating és Ultimate Gray

Tudnod kell, mit szeretnél kifejezni

A színválasztás az önkifejezés egy formája. Egy érzést, egy hangulatot fejeznek ki, sőt tulajdonképpen a te stílusodat tükrözik, ezért is nagyon fontos jól választani, hogy a lakókörnyezeted összhangban legyen a belső világoddal.

Kiválasztani egy-egy színt még nem lenne nehéz, ám ez egy lakás esetében elég unalmas lenne.

Az igazi nehézséget a színkombinációk adják, mikor kettő vagy több színt kell összhangba hozni.

Maga a műfaj is szubjektív, ugyanis tényleg azon múlik, hogy mit akarsz kifejezni. Az egymást kiegészítő, úgynevezett komplementer színek többnyire harmóniát és egységet sugároznak, de bizonyos esetben túlzottan rikítóvá is tudnak válni. Ha egy szín különböző árnyalatait használod, azzal színátmenetes hatást érhetsz el, ami úgy teszi színessé az otthonod, hogy közben a színválasztás visszafogottnak tűnik. Szintén a kívánt hatáson múlik, hogy világos vagy sötét, nyugodt vagy erőteljes színeket érdemes választanod.

A 2021-es év legtrendibb színei: Illuminating és Ultimate Gray

A 2021-es év legtrendibb színei: Illuminating és Ultimate Gray
Forrás:
gettyimages.com

Az év színei a hozzáértők szerint

A Pantone nevű cég több, mint festékgyár: megalkották a Pantone Színazonosító Rendszert, angol nevén a Pantone Matching Systemet (PMS), amit a világ textilgyárai és nyomdái használnak a színek beazonosítására. A Pantone olyan a festékiparban, mint az Apple a telefongyártásban: nemcsak követik, de diktálják is a trendeket. Ha a Pantone kiemel egy színt, arra a világ legmenőbb dizájnerei is odafigyelnek.

Több mint 20 éve minden évben kiválasztják az év színét. 2021-re egy sárga-szürke színpárost válogattak be, amiket Illuminating (felvillanyozó) és Ultimate Gray (abszolút szürke) névre kereszteltek.

Indoklásuk szerint az Illuminating és Ultimate Gray az erő és az optimizmus kombinációja, ami egyszerre praktikus és szívmelengető, vagyis egy ellentétpárt hoztak közös nevezőre. Ajánlásuk szerint nem kell őket egyforma arányban használni, és mindkettő alkalmazható domináns színként a másik ellenében.

A 2021-es év legtrendibb színei: Illuminating és Ultimate Gray

A 2021-es év legtrendibb színei: Illuminating és Ultimate Gray
Forrás:
gettyimages.com

Így használd a színeket az otthonodban

Úgy vélik, hogy ez a színkombináció a lakás bármely részén megfelelő alaphangulatot tud teremteni azzal, hogy napfényt és pozitivitást visz a helyiségekbe. Nem feltétlen csak falfestékként alkalmazhatóak. Az Ultimate Gray optimális szín lehet az asztalterítőknek, lepedőknek, párnáknak és asztallapoknak. A bejárati ajtó Illuminating sárgára festése barátságos és hívogató a vendégeknek, amit a határozott Ultimate Gray-jel lehet keretbe foglalni a kinti házfal szürkére festésével. A szürke mint főszín használata az irodákban vagy a home office-ban dolgozók számára a dolgozószobában is optimális választás lehet, mivel intellektuálisan visszafogott, ám némi sárgával feldobva nyitottságot közvetít.

Mi ezen kívül a szürkére mázolt falhoz a sárga falvédőt is javasolni tudjuk, de a konyhában jól tudnak működni a sárga színű székek is a szürke asztallal. Adja magát a sárga színű kanapé is, de a merészebbek ezt fordítva is alkalmazhatják: sárga fal, szürke kanapé. Ezen kívül a sárga megnyilvánulhat a polcokra helyezett dekorációs tárgyak vagy a szobanövények kaspójának színében. A szürke falra tett absztrakt, főként sárga színekkel operáló festmény is elegánsan mutat.

Ha beleszerettél valamelyik színbe, később már alig tudod a lakást elképzelni máshogy. Ha a képzeletednek az szab határt, hogy a következő fizetésig nincs elég pénz a kívánt dekorációs tárgy, bútor vagy festék megvásárlására, akkor a szabad felhasználású hitel lehet a megoldás, ami gyorsan nyújt kis összegű kölcsönt, így nem kell lemondanod az álmaidról. Elvégre az a legfontosabb, hogy jól érezd magad az otthonodban, és ehhez a megfelelő színek kiválasztása elengedhetetlen.

Ajánlott cikkek