ALH Vous 1200x360 23

Nem mondja el, mi bántja? Rajzoltasd!

Az élet számos területén foglalkoznak a színterápia jelentőségével. A színek közvetítenek egy adott hangulatot, érzetet, ami hatással van ránk.

Viszont ez fordítva is igaz: színekkel ki tudjuk fejezni a hangulatunkat, bepillantást engedünk személyiségünkbe. Sokan ezt már tudatosan használják akár az otthonuk színeinek kiválasztásánál, vagy stílustanácsadóként segítenek megtalálni a harmóniát a ruhatár és a személyiség kifejezésében.

A pszichológusok és fejlesztő pedagógusok számára sem újdonság a téma: egy rajz vagy egy választott tárgy színe sok mindent elárul az emberről a szakavatott szemnek.

Ne vallasd, rajzoltasd!

Vannak olyan gyerekek, akik nem szívesen osztják meg a sérelmeiket akár a saját szüleikkel sem. Elzárják magukban a szomorúság vagy a szégyen érzését

Ilyenkor az a legjobb, amit tehetsz szülőként, hogy nem vallatod, hanem más megoldást keresel, hogy le tudja vezetni, ki tudja fejezni valamilyen más módon az érzéseit.

Például a kreatív tevékenységeket nem véletlenül használják különböző terápiákban. A mozdulatok nagysága, erőssége segít levezetni a feszültséget, és az alkotáshoz használt színek elárulják az alkotó éppen aktuális lelki állapotát, hangulatát.

A kreatív tevékenységhez ujjfestéket, hagyományos festéket, mágikus tollat (nagyobbaknak) vagy homokképet találsz a Játékliget oldalán.

Forrás:
https://www.jatekliget.hu/jatek-markak/djeco-jatekok

Ez nagy segítség lehet neked akár szülőként, akár ha valamilyen formában gyerekekkel foglalkozol, hogy megtudd, most mennyire befogadó a gyermek, hogy közelíts hozzá, hogy ne ütközz ellenállásba, és ne generálj további feszültséget.

Melyik szín mit árul el?

  • Piros: valami miatt izgatott a gyermek. A piros szín egyben arról is árulkodik, hogy életerős, egészséges.
  • Kék: a nyugalom és hűség színe. Az anyai szeretetet szimbolizálja, teljes együttműködésre lehet számítani.
  • Lila: érzékenységről árulkodik, amolyan művészlélekkel van dolgunk, mesés-varázslatos dolgok tartják fent a figyelmét.
  • Zöld: erős akarat, fejlett éntudat jellemzi a gyermeket. Kezeld egyenrangú partnerként! Néha hibázz te is, hogy lássa, ez mindenkivel előfordul.
  • Citromsárga: egyértelműen jókedvet jelez, aktivitást, nyitottságot, lelkesedést. A lelkesedése viszont könnyen átirányulhat másra, ezért ha nem akarod, hogy elkalandozzon, minden ingerkeltő tárgyat tegyél el mellőle.
  • Barna: passzív, de kerüli a konfliktust. Lehet, hogy fáradt vagy beteg, ne erőltessük.
  • Fekete: egyértelműen stresszes helyzetet árul el. Lehet, hogy dühös is. Ha van kedve, hagyjuk, hogy nagy vonalakkal, erős színezéssel kiadja magából.
  • Rózsaszín: örül a tevékenységnek. A rózsaszín erős egyéniséget takar.
  • Narancssárga: olyan, mint amikor a stressz nem gátol valakit, hanem szárnyakat ad neki. Izgatott, de ez csak még jobb teljesítményre ösztönzi.