Egyéb kategória

A sorozat, ami megőrjítette a világot – Miért annyira lebilincselő a Squid Game?

Te mit adnál fel egy szebb jövő reményében? Vannak, akik az életüket is. Legalábbis a Netflix egyik legújabb dél-koreai sorozatában, a Squid Game-ben (Nyerd meg az életed) ezt teszik a játékosok.

vous - 2021.10.19.
A sorozat, ami megőrjítette a világot – Miért annyira lebilincselő a Squid Game?

A Netflix vezérigazgatója, Ted Sarandos szeptember végén egy médiakonferencián azt mondta, ez lesz a Netflix legsikeresebb nem angol nyelvű sorozata. Az eddigi mérések is ezt mutatják, hiszen már a Bridgerton családot is megelőzte a dél-koreai alkotás. Szinte az egész világot érdekli, méghozzá joggal, hiszen minden perce tele van izgalommal és drámával.

A lét a tét

A Squid Game, magyar nyelven Nyerd meg az életed, egész jól összefoglalja a címben, hogy miről szól a történet. Dél-Koreában élő, eladósodott emberek kerülnek be egy olyan játékba, ahol az életüket teszik kockára hatalmas vagyon reményében. A saját jövőjük kilátástalansága és a temérdek pénz ösztönzi őket a játékra.

És hogy mivel lehet megnyerni a felhalmozott vagyont?

Gyerekkori játékokkal.

Ez a csavar adja az abszurd és hátborzongató elemét a történetnek. Ártalmatlannak tűnő kis versenyek, amik brutális mészárlásba torkollnak. A bökkenő csak az, hogy nemcsak a saját életedről döntesz, hanem a többi játékoséról is.

Te meddig mennél el, hogy túléld, és megnyerd a főnyereményt?

Képes lennél valakit a mélybe taszítani, hogy előnyhöz juss? Vagy kihasználva beléd vetett bizalmát csúnyán átverni és a halálba küldeni? Nehéz kérdések, amikre szerencsére a legtöbbünknek sosem kell válaszolnia.

A történetet nézve elgondolkodik a néző: vajon ki lenne képes ilyesmire? Ezzel a kérdéssel pedig érdemes foglalkozni, hiszen maga a sorozat is egy valódi problémára hívja fel az emberek figyelmét. A népszerű sorozat Dél-Korea valódi adósságválságára utal, amely rengeteg háztartást érint. A kilenc epizódból álló sorozat több száz olyan embert ábrázol, akik Dél-Korea marginalizált közösségeit képviselik.

Ami pedig a legijesztőbb az egészben, hogy a valóságban is rengeteg ember fantáziáját megmozgatta a játék, mivel a sorozatban látott telefonszám – mint kiderült – a valóságban is létezik, a szám tulajdonosa pedig napi négyezer hívást kap az érdeklődőktől, ami már az őrületbe kergeti.

Ha kíváncsi vagy, hogyan is zajlik a játék, miért rajonganak az emberek ezért a sorozatért, itt egy kis ízelítő róla!

Ajánlott cikkek