ALH Vous 1200x360 43

Ezért hallgass zenét a várandósság alatt!

Vajon emlékszik a baba bent, a pocakban hallott hangokra, zenékre? Nos, a legújabb kutatások szerint igen, ezért érdemes minden nap dúdolnia az anyukának, de legalábbis beszélnie a magzathoz.

A nyugalom fontos

Egy kutatás szerint a baba ritmusérzéke már bent az anyaméhben kifejlődik, mégpedig azáltal, hogy édesanyja szívdobogását hallja. Canetti, továbbá Clauser kutatásai azt állapították meg, hogy a baba zenéhez való viszonyát az anya szívdobbanása, ki-be légzése és járásának a ritmusa adja.

Minél többet pihen a kismama a várandósság alatt, annál inkább képes kapcsolatot teremteni gyermekével, mivel a lelassult légzés megnyugtatja a babát.

Ha ilyenkor bekapcsol egy lágy melódiát az anyuka, arra a pici később is emlékezni fog, és az ismert zeneszámot hallva abbahagyja a sírást.

Az sem mindegy, milyen zenét hallgat ilyenkor az édesanya. Vivaldi és Mozart szerzeményei jó hatással vannak a csöppségekre, míg Beethoven és Brahms művei ellenérzést válthatnak ki belőlük. Rockkoncertre sem érdemes menni a várandósság alatt, a baba vad rugdalózással fejezheti ki nemtetszését.

Dúdolás és ringatás

A babák hallása a 24. hétben már kifejlődik, felismerik a külvilágból származó hanghatásokat. Ezeket a magzatvíz tompítja, így leginkább az édesanya hangja az, amit hallanak odabent. Éppen ezért javasolják a szakemberek, hogy a kismamák ne csak hallgassák a zenét: minél többet dúdoljanak, énekeljenek is a pocakban lévő gyermeküknek. Születés után pedig még fokozottabban kell figyelni arra, hogy a zenével, a ritmussal kapcsolatba kerüljön a csemete. 

Az tehát teljesen biztos, hogy a gyermek emlékszik a pocakban hallott hangokra és zenékre. Ha sír, kapcsoljunk be neki olyan zenét, ami megnyugtatta bent, a mama hasában. Ringatással, dajkálással is lecsendesíthető a csecsemő.

Érdemes már minél előbb ritmusos szövegeket is skandálni, a népi mondókák nagyon hatásosak. Vegyük a gyermeket az ölünkbe, és mozogjunk együtt a vers ritmusával: ez a baba későbbi fejlődését is befolyásolja.

Miért olyan fontos a ringatás?

A kutatások szerint a baba nem is a zenét, hanem a ritmust hallja, érzékeli, ez az, ami megnyugtatja. A visszatérő ütem biztonságérzetet ad neki, mivel ismerősnek találja.

Éppen ezért a kisgyerekek szívesen töltik idejüket babahintában vagy rezgő pihenőszékben. Ezeket a szuper találmányokat beszerezhetjük a Baby Lion bababoltban, kínálatuk igen széles. A náluk kapható Lionelo elektromos hinta különböző sebességbe állítható, beépített dallamokat is lejátszik, ringatásra kiváló. A csöppség még aludni is képes egy ilyen kényelmes hintaszékben.

Jó tudni azt is, hogy a ringatás és a hintázás során a jobb és a bal agyfélteke közötti kapcsolat erősödik, ez pedig később fontos lesz az írás tanulásakor.

Mindenképp azt javasoljuk tehát, hogy az anyuka még a várandósság alatt hallgasson nyugtató zenéket, pihenjen minél többet, dúdolgasson a pocaklakónak, és később rendszeresen ringassa gyermekét.