Egyéb kategória

Az 5 leghasznosabb szerszám, amivel meglepheted a párodat karácsonyra

Lassan itt a karácsony, és mindenki a megfelelő ajándékokon töri a fejét. Ezen cikkünkben azon női olvasóinknak kívánunk segítséget nyújtani, akik valami maradandóval szeretnék megajándékozni párjukat. Barkácsolós fajta, néha alig lehet kiráncigálni a garázsból? Örülne egy új szerszámnak, de félsz, hogy nem értesz hozzá, és mellényúlsz? Egy percet se aggódj! Összegyűjtöttünk 5 olyan szerszámtípust, amely hosszú távon biztos, hogy jó szolgálatot tesz a ház körül. 

vous - 2021.12.16.
Az 5 leghasznosabb szerszám, amivel meglepheted a párodat karácsonyra

1. Elektromos csavarhúzó

Az elektromos csavarhúzó, vagy másnéven elektromos csavarbehajtó az egyik leghasznosabb barkácseszköz. A kézi csavarhúzókhoz képest sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a munkát. Bár kaphatók vezetékes modellek is, inkább akkumulátorosat válassz, mert nem kell kerülgetni a kábelt, nem lehet rálépni, így kényelmesebb és biztonságosabb vele a munkavégzés. Érdemes olyan modellt választani, amely kellő akkumulátorkapacitással bír, emellett nem túl nehéz.  Ezeknek a szempontoknak a modern Li-ion akkumulátoros gépek felelnek meg leginkább. Ezen túl gondold végig, mekkora nyomatékra van szükség: minél nagyobb a nyomaték, annál komolyabb igénybevételre alkalmas.

Makita DTD152Z akkus ütvecsavarozó

Makita DTD152Z akkus ütvecsavarozó
Forrás:
Zákány Szerszámház

Ha már nyomaték, akkor az elektromos csavarhúzók közül az ütvecsavarozók is említést érdemelnek, hiszen ez a típus tud a legtöbbet a nyomatékban. Ezek a gépek apró, de annál erősebb ütésekkel hajtják ki vagy be a csavarokat, így könnyebben elbánnak akár a beragadt vagy túlhajtott csavarokkal is. Ráadásul a nagy erőt igénylő csavarbehajtás során sem akarnak kiugrani az ember kezéből.

2. Munkalámpa

Bár klasszikus értelemben egy munkalámpa nem szerszám, mégis szuper hasznos eszköz.

A jó munkához elengedhetetlen, hogy jól lehessen látni a munkafelületet.

Ha párod sokat barkácsol este, vagy zárt térben, érdemes megnézned, hogy megfelelő-e a helyiség megvilágítása, és ha nem, van-e otthon megfelelő munkalámpa. 

Ha a beltéri lámpák nem biztosítanak elegendő megvilágítást, nagyon jó szolgálatot tehet egy hordozható, felakasztható vagy éppen mágneses lámpa. Nézz körül, hova és hogyan lehetne praktikusan elhelyezni, és ennek fényében válassz.

3. Plusz akkumulátor – mínusz fejfájás!

A plusz akkumulátor a csavarbehajtókon és lámpákon túl más akkus szerszámok esetén is nagyon hasznos kiegészítő. Nincs annál nagyobb bosszúság, amikor a munka közepén lemerül az akkumulátor és várni kell, míg újra feltölt. Ilyenkor csak be kell tenni a másik feltöltött akkumulátort, és nem kell félbehagyni a munkát, amíg az egy szem akkumulátor töltődik. Ha teheted, válassz olyan akkumulátort, amelyet a szerszám gyártója gyárt, így biztosan sokáig megfelelően fog működni majd és persze figyelj oda, hogy a szerszámokkal kompatibilis akkut válassz.

4. Bitkészlet

A bitkészlet nem informatikai eszközt jelöl, hanem a cserélhető fejű kézi csavarhúzókban és elektromos csavarbehajtókban használatos fejeket tartalmazó készletet. Nézd meg, hogy a párod által most használt bitkészlet nem hiányos-e, illetve nem koptak-e el a leggyakrabban használt fejek – ha igen, érdemes beszerezned neki egy újat! A bitkészletek nem kerülnek sokba, kis helyen is elférnek, és biztos, hogy hosszú távon jó szolgálatot tesznek.

5. Digitális mérőeszközök

Szeret barkácsolni a párod? Érdekel titeket a lakberendezés, és szívesen szépítgetitek közös otthonotokat? Ebben az esetben nem árt beruházni digitális mérőeszközökbe, például egy távolságmérőbe vagy egy vízmértékbe.

A digitális (általában lézeres) távolságmérők segítségével gyorsan és pontosan mérhetsz le távolságokat. Nem kell többé colostokkal vagy mérőszalaggal szenvedni, egy gombnyomással látod, mekkora az adott távolság.

A digitális vízmértékek alapvetően ugyanazt a célt szolgálják, mint hagyományos társaik, de sokkal pontosabbak, és ehhez további funkciókkal is ki vannak egészítve. Egy – általában megvilágított – kijelzőről leolvasható a dőlésszög, emellett sok modell rendelkezik a mérési értékek elmentésére és átvitelére alkalmas HOLD (tartás) funkcióval. Nemcsak vízszintes vagy függőleges vonalak ellenőrzésére alkalmas, hanem ettől eltérő szögeket is mérhetünk és beállíthatunk velük. Haladó barkácsolók, otthonfelújítók számára kötelező!

Ha úgy döntöttél, szerszámot szánsz a fa alá, keresd fel a Zákány Szerszámház oldalát, ahol kiváló minőségű szerszámok széles választéka vár! A fenti ajándékötletek mindegyike megtalálható a kínálatukban.

Ajánlott cikkek