Mindannyiunk kedvenc Monicája bizony sok hasznos tippel látott el bennünket a 10 évados sorozat alatt. Ám nem csak az ő nevéhez köthetők ikonikus receptek! Karácsonyozz a Jóbarátokkal, és étkezz úgy, ahogy ők!
Ha te is nagy Jóbarátok rajongó vagy, akkor biztosan emlékszel a Monica-féle Mocsoládéra, az ikonikus Mac & Cheese-re vagy a Tiki Halála Koktélra. A sorozatban kiemelt szerepet kaptak az ételek és a közös étkezések. Több szakácskönyv is megjelent, melyekben összegyűjtik ezeket a recepteket – a nézők legnagyobb örömére. Ezúttal egy teljes karácsonyi menüt válogattunk össze: egy napindító lassú reggelit, egy ünnepi levest, egy Phoebe-féle arcmentes főételt – gondolva a vegetáriánusokra is – és Rachel kihagyhatatlan húsos lábízű desszertjét!
Tojás Chandler módra (elkészítése 20 perc, 4 adagra)
Amire szükséged lesz:
Turmixoljuk le a nyers rapinit, a mandulát és a sajtot. A citrom héját reszeljük le, a belsejét facsarjuk ki, majd ezeket tegyük bele a robotgépbe. Adagoljunk hozzá az olívaolajat, míg egynemű masszát nem kapunk. Fűszerezzük ízlés szerint.
Hogyha megvagyunk a rapinipesztóval, akkor jöhet a reggeli összekészítése. A kenyérszeletek közepét vágjunk ki (nagyjából 6-7 cm átmérőjű körbe).
Egy nagyobb serpenyőt melegítsünk elő. Amíg erre várunk, a kenyerek mindkét oldalát vajazzuk át. Ha már elég meleg a serpenyő, rakjuk bele a kenyérszeleteket. Figyeljünk arra, hogy a láng alacsonyan legyen. A kenyér kivágott közepébe is tegyünk egy kis vajat, majd üssük bele a tojást. Néhány alkalommal forgassuk meg a kenyeret a tojással együtt. Tálaláskor kenjük meg az Észvesztő rapinipesztóval.
„Mmm… húsleves!” (elkészítése 1,5 óra, 6 adagra)
Amire szükséged lesz:
A hozzávalókat tegyük egy fazékba, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Fedő alatt, közepes lángon melegítsük a levet forrásig. 2-3 órán keresztül gyöngyöztessük az alaplevet, majd szűrjük le és fűszerezzük.
Első lépésként az alaplevet főzzük fel, majd a lángot vegyük közepesre. A tojásfehérjét egy villa segítségével verjük fel, majd a kifacsart citromokat adjuk hozzá.
Ezt követően a tojássárgát is fehéredésig verjük fel. Ezután keverjük össze a tojásfehérjét és sárgáját, és adjunk egy merőkanálnyi levet hozzá. Ne feledkezzünk meg Monica tippjéről, és vigyázzunk, hogy az alaplevet csak kis adagokban öntsük a tojáshoz, hogy az ne álljon össze.
Folyamatos keverés mellett öntsük a keveréket finoman az alaplé többi részéhez, majd keverjük tovább kb. 5 percig, amíg az besűrűsödik. A kolbászokat vágjuk 5 cm-es karikákra, adjuk hozzá a leveshez, és főzzük együtt 4-5 percig. Majd rakjuk bele a betűtésztát is, és főzzük 5-7 percig, amíg félkemény nem lesz.
Húzzuk le az edényt a tűzről. Már csak a tört chili és a fodros kel maradt hátra! Ha ezzel is megvagyunk, fedjük le, hagyjuk a levest kb. 5 percig lefedve, amíg a kel megpuhul. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tökös-kesudió curry (elkészítése 1,5 óra, 6 adagra)
Amire szükséged lesz:
Egy nagy edényben melegítsük fel nagy lángon az olajat. A chilipaprikát vágjuk félbe. Ha nem akarjuk, hogy nagyon csípjen, akkor a magokat is szedjük ki belőle. A felforrósodott olajhoz adjuk hozzá a chilit, a kurkumát, a fahéjrudat, a gyömbért és 2-3 percig folyamatosan keverjük.
Adjuk hozzá és süssük 2-3 percig a meghámozott, felkockázott tököt. A lángot vegyük alacsonyabbra, és adjuk hozzá a kókusztejet és a babérlevelet. Főzzük 10-12 percig, amíg a tök megpuhul. Ha ez megtörtént vegyük le a tűzről az edényt. A főzelékhez adjuk hozzá a kesudiót, és hagyjuk 3-5 percig ázni.
Tálalás előtt ne felejtsük el kivenni a babérlevelet! Az elkészült ételt díszítsük curryvel, korianderzölddel vagy ropogós hagymakarikákkal. Esetleg kínáljunk hozzá limegerezdeket.
Rachel húsos trüffelje (elkészítése 50 perc, 1 nagy adag)
Amire szükséged lesz:
Nagyjából 2 percig keverjük a cukrot és tojássárgáját, amíg fehér lesz. Majd adjuk hozzá a citrom héját és levét. Ezt követően tegyük a tűzhelyre, és melegítsük. Közben folyamatosan keverjük.
90 dkg Mentás szederlekvár
Az elkészítés nagyon egyszerű a felvágott hozzávalókat 20-30 percig, közepes lángon főzzük sűrűre.
A 180 fokra felmelegített sütő felső rácsára helyezzük a tepsit, amelyen a szalonnaszeletek vannak. A ropogós, karamellizált hatásért szórjuk meg barna cukorral, és süssük nagyjából 20 percig.
Kézi mixer segítségével, közepes erősségen verjük fel a habtejszínt, majd keverjük bele a citromkrémet.
Egy nagyobb üvegtálba kezdjük rétegezni a hozzávalókat: egy adag piskóta, egy adag mentás szederlekvárkrém, majd a bogyós gyümölcsök, a habtejszín a citromkrémmel. Díszítsük az apróra vágott, kandírozott szalonnadarabokkal.
Forrás: Amanda Yee (2021): Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv. 21. Század Kiadó.