Egyéb kategória

A hajhullás rémálma férfiaknál

A hajhullással járó esztétikai kellemetlenségektől mindannyiunknak rémálma lehet, azonban ez főként a férfiakat fenyegeti nagyobb számban. Alapvetően ez egy természetes folyamat, hiszen egy rendszeresen megújuló része testünknek.

Hozzávetőlegesen 4-6 évente teljesen megújul frizuránk, ugyanis a haj folyamatosan nő, majd kihullik. Ha a napi száz szálat nem haladja túl a kihullott hajszálak mennyisége, akkor még nincs okod az aggodalomra. Ellenkező esetben, súlyosabb mértékű hajhullásnál sajnos számolni kell a kopaszodás megjelenésével is.

vous - 2021.10.02.
A hajhullás rémálma férfiaknál

A hajhullás legfőbb okai

Az idő múlásával sajnos a haj ritkulásával mindenkinek szembesülnie kell. Hátterében számos ok fellelhető, az egyik leggyakoribb mégis genetikai eredetű. Azonban mint minden mást, ezt a folyamatot is jelentősen befolyásolja az életmód típusa. Hiszen a stresszel teli mindennapok bizony kihatnak az egészségügyi állapotunkra, többek között a hajhullás is ide tartozik. A nem megfelelő életmód nem csak kiválthatja, de fel is gyorsíthatja a kellemetlen hajhullás folyamatát.

Hajvesztés típusai

Hajunk minőségét és szerkezetét leginkább a genetika befolyásolja. Azonban a folyamatot némi odafigyeléssel késleltetheted, főleg a megfelelő hajápolási rutinod kifejlesztésével és a megfelelő szerek használatával.

Amennyiben az édesapád korán kopaszodott, akkor nagy eséllyel neked is ezzel kell számolni. Ezt hívják férfias vagy kevésbé elterjedt néven androgén kopaszodásnak.

Összesen 7 szakaszra osztják a szakemberek, melynek első fázisába tartozik a haj homloknál történő fokozott visszahúzódása. Majd a fej tetején és hátsó részén kezd ritkulni a haj, majd a végső fázist a teljes kopaszodás jelenti. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha az említett hajhullási folyamat elkezdődött, akkor a végéig meg sem áll, hiszen bármelyik résznél stagnálhat.

Forrás:
https://shop.barbaitaliana.hu/blog

Tehát nem kell rögtön a teljes kopaszsággal számolnod. Ezen folyamat fő okozója az úgynevezett DHT hormon, ami a hajhagymáid élettartamának rövidüléséért felelős.

A hajritkulást, ami nem csak egy bizonyos részre vagy a fej egy adott területére koncentrálódik, diffúz hajhullásnak nevezzük. Ennél a jelenségnél ugyanis az egész fejbőrt érinti a probléma, és legtöbb esetben ez is genetikai és hormonális eredetű. Azonban elővigyázatosságból jobb rá odafigyelni, hiszen különböző betegségek okozhatják, ami sajnos hölgyeknél is gyakori.

A legtöbb esetben hirtelen kialakuló, foltokban előforduló hajhullás mellett a test más részén lévő szőrzeten is előfordulhat a folyamat, amit autoimmun betegség okoz és gyulladással is jár.

Megelőzés

Ahogy azt már említettük, a megfelelő hajápolási rutin kialakítása fontos szerepet játszik a megelőzésben. Pláne, ha adalékmentes, természetes hajápolókat használsz a mindennapos hajápoláshoz. A természetes összetevőket tartalmazó samponok és kondicionáló szerek használatával máris tettél a hajad megóvása érdekében.

Ajánlott cikkek