Thanos

A Marvel nagy rejtélye: Igaza volt Thanosnak?

A Marvel filmek szinte mindenki életében szerepet játszanak, hisz ki ne hallott volna Vasemberről vagy Pókemberről. Ha követted a Marvel-moziuniverzumának eseményeit, akkor már tudod, ki Thanos, és mi volt a fő célja. Bár a filmekben egyértelműen elfogadhatatlan a küldetése, mi történne akkor, ha mégis igaza lenne?

Thanos ideológiájának lényege az volt, hogy annak érdekében, hogy megmentse a Földet a túlnépesedéstől, el kell törölnie a élőlények felét, és akkor békében élhetnek. Természetesen az univerzum megmentésére nem az a legjobb mód, hogy megöljük a populáció felét, Thanos azonban ebben nem talált kivetnivalót, sőt, élete küldetésének tartotta.

Tény, hogy a populáció növekedése jelentős problémát jelent társadalmunkban. Ahogy emelkedett az életszínvonal, úgy hatalmas különbségek alakultak ki a fejlődő és fejlett országok között. Az egyik oldalon az éhezés, másikon pedig az elhízás okoz problémát. Az emberek számának növekedése azt is jelenti, hogy több GMO-termék került a boltokba, mellette pedig egyre nehezebb elegendő élelmet biztosítani mindenkinek.

A populáció növekedése jelentős problémát jelent társadalmunkban.
A populáció növekedése jelentős problémát jelent társadalmunkban.
Forrás:
Unsplash

A népesség növekedése azonban nem örökké tartó folyamat, sőt, már most is tapasztalhatjuk a változást. Az ipari forradalom után csökkent az éhezés mértéke, valamint a korai elhalálozások száma, fejlődött az orvostudomány, emiatt pedig a családoknak nem volt szükséges olyan sok gyereket vállalniuk, hisz nagyobb eséllyel maradtak életben az utódok.

Emiatt elindult egy lassú népesség csökkenés a fejlett régiókban, ami tovább fog terjedni a többi ország előrehaladtával. Ebből következik, hogy a népesség növekedése nem lesz örökké tartó folyamat, bizonyos idő elteltével ez csökkenni fog. Tehát ez természetes módon is végbe fog menni.

Thanos ha véghez vitte volna a népirtást, annak nem lett volna értelme, hisz a jelentős visszaeséseket hirtelen növekedések követik, tehát bizonyos idő elteltével a fajok ugyan ott tartanának, mint Thanos előtt.