Egyéb kategória

Új módszer, ahogy a párotok manipulál: Weaponized incompetence

Néha úgy érezheti az ember, hogy felhalmozódnak otthon a feladatok. Bár együtt vagytok a párotokkal, olyan mintha mindent ti csinálnátok - de mi van ha tényleg így van? Így manipulál a párotok, ti pedig észre sem veszitek.

vous - 2022.01.01.
Új módszer, ahogy a párotok manipulál: Weaponized incompetence

A TikTokon robbant be a “weaponized incompenece” kifejezés, ami szó szerint fordítva “fegyveres hozzá nem értést” jelent. Ebben a viselkedésformában az adott partner úgy tesz, mintha nem tudná, hogy kell elvégezni egy adott feladatot, hogy a következő alkalommal inkább magára vegye a másik, és egyedül végezze el. Mintha minden alkalommal azt mondanák “Én ezt nem tudom, hogy kell megcsinálni, inkább meghagyom neked.”

Pedig teljesen tisztában vannak vele, csak inkább a manipulációt választják a feladat elvégzése helyett.

A TikTok hasteget megnézve tökéletes példákat látunk erre. Az egyik videóban egy nő a párját kérte meg, hogy vigyázzon a gyerekekre. Mire hazaért, a házban mintha bomba robbant volna: eldugult mosdó, kihúzott fiókok, játék és festék mindenhol.

Objektum doboz

Egy másikban a feleség arra kérte a férjét, hogy a megmaradt ételt tegye el. Rendesen elcsomagolt maradék helyett másnap viszont az egész elektromos főzőedényt találta a hűtőben.

Objektum doboz

Emily Mendez pszichoterapeuta és író a Bustle-nek azt mondta, sokan ezt viselkedést ténylegesen kihasználják a párkapcsolatukban, ami azt a veszélyt hordozza, hogy ennek hatására egyenlőtlenek lesznek az erőviszonyok, hiszen az egyik mindig többet fog adni a másiknál. Ez pedig egyenes út lehet neheztelésre és végül eltávolodásra, ami szakításhoz vezethet.

Mi a megoldás, ha ilyen emberrel álltok szemben?

Bármennyire is nehéz szembenézni a valósággal, nem kell egyből feladni, ha rájöttök, hogy a párotok így viselkedik! Ha szeretnétek rendbe hozni és kiegyensúlyozottabbá tenni a kapcsolatotokat, akkor fontos tudni, hogy sok türelemre lesz szükségetek!

Először beszéljetek velük, hiszen a manipuláción kívül más oka is lehet ennek a viselkedésnek. Lehet, tényleg úgy érzik, hogy képtelenek rendesen elvégezni egyes feladatokat, vagy nincs elég önbizalmuk hozzá.

Ez főleg akkor fontos, ha gyerekeitek vannak, hiszen az duplán megnöveli a mindennapi teendőket, és lehet a partneretek tényleg úgy érzi, nem tud eleget hozzátenni a neveléshez. Viszont segíteni és megtanítani meg lehet nekik egyes feladatokat (összepakolni a másnapi uzsonnás dobozt), hogy ezzel is hozzá tudjanak tenni az elvégzendő feladatokhoz.

Ne vegyétek félvállról az érzéseiteket!

Ne vegyétek félvállról az érzéseiteket!
Forrás:
Pexels

Viszont az is fontos, hogy határokat szabjatok, és tartsátok is hozzá önmagatokat. Ha úgy érzitek, túl sokat tesztek meg a másikhoz képest, akkor ne vegyétek félvállról az érzéseiteket! Emlékeztessétek magatokat, hogy a viselkedésük ellenére egy felnőttel vagytok együtt, aki igenis képes egyszerű feladatok elvégzésére. Semmi sem fog változni, ha újra és újra elfogadjátok a párotoktól ezt a viselkedést.

Egyes esetekben szakemberhez is fordulhattok, aki segíthet javítani a kettőtök közötti kommunikáción. Ha pedig mélyebb problémák lapulnak a kapcsolatotok mögött, azokat is felszínre tudja hozni, hogy kezelni lehessen.

Forrás / Bustle

Ajánlott cikkek