Egyéb kategória

Így puhítod el a saját agyadat: Tegyél ellene!

Az agy az egyik legfontosabb szervünk. A többi is létfontosságú, de az agyunk miatt van öntudatunk, nélküle csak ösztönlények lennénk. Éppen ezért szomorú, hogy a legtöbben nap mint nap, egyre jobban tönkrevágjuk.

vous - 2022.05.14.
Így puhítod el a saját agyadat: Tegyél ellene!

Az orvostudomány csodáinak hála az emberi test legtöbb szervezete kicserélhető, ha minden kötél szakad. Viszont az agy nem, és nagyon sokáig nem is lesz rá lehetőség. Éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy jobban vigyázz rá, mert valószínűleg a következő káros szokások között lesz több, ami rád is igaz.

Nem mozogsz eleget

Nemcsak a szívednek és alakodnak elengedhetetlen a testmozgás, hanem az agyadnak is! A rendszeres testmozgás lassítja az agy öregedését, azzal, hogy a sportolás közben felgyorsult szívműködés több vért juttat a fejedbe.

Kicsit túl sokszor iszol

Az alkohol minden káros hatása kihat az agyra is. A magas vérnyomás, dehidratálás, májbetegségek mind károsan hatnak az elmédre. A mértéktelen ivás okozza a Wernicke-Korsakoff-szindrómát, ami az előrehaladott alkoholizmus legijesztőbb jele. A Korsakoff-pszichózisban szenvedők memóriája és tanulási képessége teljesen tönkre vannak menve.

fáradt lány

A megfelelő mennyiségű alvás nélkülözhetetlen az agynak.
Forrás:
Pexels

Túl sokat hajtod magad éjszaka

A megfelelő mennyiségű alvás nélkülözhetetlen az agynak, hogy pihenjen, új emlékeket formáljon, és rögzítsen az újonnan tanult információkat. Tehát lehet hiába éjszakázol megszállottan, minden új tudás egyből el is fog szállni.

Nem mozdulsz ki eleget

Nemcsak a testmozgás, hanem a másokkal való találkozás is szükséges az agyadnak. A pozitív társas érintkezések segítenek az elmédnek, nemcsak a rosszkedv megelőzésében, hanem a memóriád és kognitív képességek szinten tartásában is, azzal, hogy aktívan megdolgoztatják az agyadat.

Sófalvi Márton

Ajánlott cikkek