egyetem

Így válaszd ki a neked való egyetemet

Ha végzős vagy, de még nem döntöttél, hogy melyik felsőoktatási intézménybe jelentkezel, akkor reméljük ez a pár tipp segít a választásban.

Az egyetemi évek életed legjobb évei lehetnek, ha szerencsés vagy, és ehhez a szerencséhez az is kell, hogy olyan intézményt válassz, ami illik hozzád. Érthető, ha most úgy érzed, hogy túl sok a lehetőség, minden érdekel, és fogalmad sincs mi alapján szűkíts a lehetőségeken, de el kell árulnunk, hogy ha mellényúlsz, akkor sem történik semmi. Sokan kísérleteznek több szakkal mielőtt rájönnek, mit is szeretnének igazán tanulni, és ez teljesen rendben van, hiszen ezek az évek a kísérletezésre és önmagad megismerésére vannak.

Nézz magadba

Sok olyan kérdés van, amit érdemes átgondolni magaddal kapcsolatban, mielőtt egyetemet választasz. Olyan helyre szeretnél menni, ahol kisebb a közösség és mindenki ismeri egymást, vagy a nagy tömeg vonz? Fontos neked az élénk közösségi élet? Nagyon tanulós vagy, vagy nem bánod, ha kicsit könnyebb a menet? Mindent tudsz már a szakról, ami érdekel, vagy még jobban utána kellene nézned, hogy pontosan tisztában legyél vele, hogy mibe vágsz? Jó, ha mások véleményét is kikéred, de a legfontosabb azt tudnod, hogy te milyen élményre vágysz.

Az egyetem kiválasztása nem egyszerű feladat.
Az egyetem kiválasztása nem egyszerű feladat.
Forrás:
Unsplash

Szűkítsd a listát

Minden megjelölési lehetőséget ki szeretnél használni a biztonság kedvéért? Ezzel szinte biztos, hogy feleslegesen túlterheled magad. Ha jelenleg még 20 szak van a fejbeli listádon, akkor jobban teszed, ha szétosztod őket három kategóriára. Válaszd ki az “odaérős” helyeket, vagyis, amit szeretnél, de nem valószínű, hogy összejön, a “tuti cél” helyeket, vagyis ami jó helyen van a listádon, és erősen valószínű, hogy bekerülsz, és a “biztosíték” helyeket, ahova akkor mész, ha beüt a krach. Akkor jársz a legjobban, ha a “tuti cél” kategóriába gyűjtöd a legtöbb szakot és ezekre fókuszálsz a készülés során.

Beszélj mindenkivel

Keress olyanokat, akik már a kiszemelt helyre járnak, és tedd fel nekik azokat a kérdéseket, amelyek a legjobban foglalkoztatnak. Ha ebbe belevágsz, akkor fontos, hogy több emberrel is beszélj, mert egy tapasztalat sokszor torzít. Bármit kérdezhetsz, a lényeg, hogy elgondolkodtató legyen, hogy tényleg megismerhesd a tapasztalatokat. Kérdezd meg őket, miért azt a szakot választották, és miért pont azon az egyetemen? Mi volt eddig a legnagyobb kihívás számukra? Ha ma jelentkeznének, mit csinálnálnának másképpen?