Egyéb kategória

A leghíresebb nő a történelemben, aki a szerelemtől vesztette el az eszét

II. Johanna kasztíliai királynőt ma is szerelem bolondjaként tartják számon. Férjét halála után ugyanúgy szerette, mint életében, sőt, még kocsikázott is vele...

vous - 2022.01.26.
A leghíresebb nő a történelemben, aki a szerelemtől vesztette el az eszét

Johanna 1479 és 1555 között élt, és az őrültség nem volt ismeretlen a felmenői között. Anyai nagyanyja, I. Izabella életét már megkeserítette ugyanez, ezt örökölhette Johanna is. Eleinte semmi különös nem látszott rajta: férjhez ment  I. Habsburg Fülöphöz, akivel valódi, nagy szerelemben éltek, és hat gyermekük született. Johanna épp várandós volt az utolsóval, amikor 1506-ban Fülöp életét vesztette – írja a Townandcountry.

Objektum doboz

Johanna nem volt hajlandó tudomást venni erről. A testet nem adta ki majdnem egy évig – egyes források szerint még több ideig -, beszélt hozzá, kocsikázni vitte, sőt, utazni is. Végül rákényszerítették, hogy kiadja a holtestet, majd a család egész életére egy kastélyba zárta az özvegyet. Johanna csak a legfiatalabb gyermekét vihette magával. Később egyik felnőtt fiát, V. Károly német-római császárt nevezték ki gyámjának, miközben másik fia, I. Ferdinánd néven 1526-tól magyar és a cseh királyként élt, majd 1556-tól német-római császárként. Izabella és Fülöp négy lánya is szép sikereket ért el az életben, de arról nem tudni, mennyit törődtek fogollyá vált anyjukkal. 

Ajánlott cikkek