Egyéb kategória

Sminkelési tippek kezdőknek – Így vágj bele az alkotásba

A sminkelés művészetét manapság gyakran félreértik, vagy akár el is ítélik, hiszen úgy gondolják, hogy aki sminkel, az el akarja rejteni a valódi arcát. Napjainkra viszont a smink sokkal inkább az önkifejezés, és a művészi kiteljesedés eszköze, mint egy félrevezető maskara.

vous - 2022.01.26.
Sminkelési tippek kezdőknek – Így vágj bele az alkotásba

Bár profi sminkest sajnos nem áll módunkban faragni belőled (ahhoz ugyanis egy sminskuli, vagy tanfolyam elvégzése szükséges), de az alapokat könnyedén elsajátíthatod a segítségünkkel. Ne halogass tovább, vágj bele!

0.   lépés – Rendszeres bőrápolás

A sminkelés egyik legfontosabb vonzata, hogy oda kell figyelned az arcbőrőd ápolására. Ez egyrészt sminkelés előtt is elengedhetetlen, hiszen egy alaposan megtisztított és rendszeresen ápolt bőrfelületre sokkal egyszerűbb felvinni a sminktermékeket, ráadásul higiénikusabb is. A bőrápolásra másrészt a smink lemosása után is oda kell figyelni, hogy minden szennyeződés maradéktalanul eltávolításra kerüljön, és ne tömítse el a pórusaidat. 

1.   lépés – Az alapok

Mi mással is állhatnánk neki a sminkelésnek, ha nem a tökéletes alapozó kiválasztásával? A gyakorlott sminkelők természetesen erre a kérdésre rögtön rávágnák, hogy a primer használatával, ami – bár rendkívül hasznos feladatot lát el a bőrkiegyenlítés szerepében – azért be kell vallanunk, hogy a rohanós hétköznapokon azért lehet nélküle élni.

A megfelelő alapozó kiválasztásához fontos tudni, hogy a drogériában való válogatáskor nem a kezedre, vagy az alkarodra, hanem a nyakadtól az állkapcsodig ajánlatos felvinni a terméket, és lehetőleg nappali fényben kell vizsgálni a színét, hiszen a drogériákban lévő ledek nem a természetes bőrszínt emelik ki.

lány szemöldök

A szemöldök színének megválasztása kulcsfontosságú a sminkelésnél.
Forrás:
Unsplash

2. lépés – Szemöldök

A szemöldököd sminkelés szempontjából nagyon fontos részét képezi az arcodnak, hiszen egyfajta keretet ad neki, legyen szó akár egy laza hétköznapi, vagy egy durvább bulisminkről. 

A szemöldök színének megválasztása kulcsfontosságú a sminkelésnél: lehetőség szerint a hajjadéval megegyező, vagy maximum 2 árnyalattal sötétebb színt válassz! Tehát a koromfekete szemöldököt szőke haj mellé semmiképpen nem ajánljuk…

3. lépés – Szempillák

Ha jártál már drogériában sminktermékek után kutatva, akkor biztosan észrevetted, hogy szinte kismillió szempillaspirál közül lehet válogatni. Rengeteg szín, számtalan különböző formájú kefe… Na, de melyik mire jó? 

szemceruza

szemceruza
Forrás:
Unsplash

Ha hosszabb szempillával rendelkezel, akkor leginkább a vastag keféjű spirálok ajánlottak, hiszen nagyobb mennyiségű festéket lehet felvinni velük a pillákra, és meseszépen tudják dúsítani őket. A kisebb sörtéjű, csavart, esetleg gumírozott kefe pedig a rövid pillájúak legjobb barátja lehet, hiszen rendkívül egyszerű dolgozni vele, és szépen átfésüli, szétválasztja a szempillákat.

4. lépés – Szemceruza vagy szemhéjtus?

Szemeid kiemelésének egyik legmeghatározóbb eleme tud lenni egy jó szemceruza, vagy szemhéjtus megválasztása, viszont érdemes elgondolkodni, hogy milyen hatást szeretnél elérni velük.

A szemceruza egy hétköznapibb, sokkal természetesebb hatást kelt, ráadásul kezdők számára egyszerűbb is dolgozni vele, így rohanós napokra, egyszerű munkahelyi, vagy iskolai sminkekhez kitűnő választás. A szemhéjtussal ezzel szemben egy drámaibb, erősebb hatást érhetsz el, használata pedig kézügyességet és sok gyakorlást igényel. 

5. lépés – Rúzsok és szájfények

Végül, de nem utolsó sorban térjünk ki egy kicsit az ajkakra is, hiszen egy szép rúzs, vagy szájfény a hétköznapinak tűnő sminkeket is hihetetlenül fel tudja dobni. Használatuk pedig igencsak hasonlít az előbb említett szemre való termékekhez. 

rúzs

A rúzsok mellé szájceruza is ajnlott.
Forrás:
Unsplash

A szájfény remek választás lehet rohanós hétköznapokra, hiszen felvitele nem igényel különösebb kézügyességet, szinte lehetetlen elrontani, de cserébe ragyogó fényességgel emeli ki az ajkakat. A rúzsok felvitele ezzel szemben már több időt vesz igénybe – ajánlatos beszerezni melléjük egy szájceruzát is – hatása pedig sokkal feltűnőbb és élénkebb, attól függően is, hogy milyen színűt válsztasz, illetve, hogy matt, vagy fényes hatással rendelkezik.

A fenti tippeket szem előtt tartva már bátran belevághatsz az alkotásba, hogy elsajátítsd a sminkelés alapjait. Ha pedig ennél nagyobb kihívásra vágysz, akkor YouTube-videók segítségével, vagy tanfolyamok elvégzésével bátran bővítheted a tudásodat!

Ajánlott cikkek