Egyéb kategória

Az Educatio kiállításon debütált az egyetem-lista

Az Educatio kiállításon debütált a nemrég megjelent UNI 2022 Egyetemek rangsora című kiadvány, amely nemzetközi rangsorok elemzésével, az elmúlt három év hazai intézményi és képzési területi rangsorainak összevetésével ad hiteles képet a magyar felsőoktatásról. A tervek szerint évente kétszer megjelenő magazinban interjúk, felmérések eredményei mellett elemzések nyújtanak segítséget a fiataloknak.

vous - 2022.01.27.
Az Educatio kiállításon debütált az egyetem-lista

Az UNI in&out 2022 a legjobb magyar felsőoktatási intézményeket mutatja be úgy, hogy a korábbi évek hazai felsőoktatási rangsorait használja fel az intézményi és a képzési területi rangsorainak elkészítéséhez, lényegében az évek eredményeinek pillanatfelvétele. Az 2021-es jelentkezőszámok és hallgatói kiválósági adatok, valamit a legfrissebb DPR (Diplomás Pályakövetési Rendszer Adminisztratív Adategyesítés 2020) adategyesítésből származó adatok jelennek meg képzési területi és szakos bontásban.

A kiadvány célja, hogy megszólítsa és segítse az egyetemválasztás előtt álló fiatalokat és a diplomához közel járó végzős hallgatókat egyaránt, valós és hiteles képet ad az egyetemi évekről, perspektívát vázol arról, hol és hogyan helyezkedhetnek ma el a pályakezdők, a legfőbb fókuszt pedig a legnépszerűbb szakok és a legjobb kezdő átlagbért ígérő szakok ismertetésére helyezték a készítők. Annak érdekében, hogy az egyetemen végzős hallgatók megismerhessék diplomájuk értékét, számos képzési területhez és néhány szakhoz kapcsolódóan interjúkat olvashatnak a fiatalok a lehető legrelevánsabb vállalatok vezetőivel, humán-erőforrás területeit irányító vezetőivel.

Az intézmények, egyetemek működésének, az elmúlt másfél év változásainak megértését nemcsak elemző cikkek, hanem a felsőoktatás érintettjeivel, szereplőivel, rektorokkal és az adott képzési területek vezető egyetemi szakembereivel készített interjúk segítik. Egy adott intézmény meghatározott szakjairól pedig hallgatók adnak valós értékeléseket. Viszonyítási pontként egyre többen veszik figyelembe, hogy hol állnak a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban, ezért a kiadványban a QS és a Times rangsorainak elmúlt három évi eredményeit vetették össze.

Az összehasonlításból például kiderült, hogy mindhárom évben volt abszolút győztes: a Times rangsorában a Semmelweis, a QS rangsorában pedig a Szegedi Tudományegyetem szerepelt a legjobb helyen mindhárom évben.

A két rangsor összesítésével kapott sorrendben pedig a Szegedi Tudományegyetem kerül ki győztesen, hiszen ez az intézmény a Times listáján a hazai intézmények közül a 3. legjobb helyen áll. Az összevetés alapján jó helyezést kapott a DE, az ELTE és a PTE is. Ha pedig az UNI 2022 az elmúlt három év hazai rangsorainak összesítését leképező intézményi rangsorait nézzük, akkor azt látjuk, hogy a legjobb egyetemeknek az ELTE, a BME és a CORVINUS bizonyultak.

A képzési területi rangsorok listáiban az elmúlt évek eredményei kumulálódnak. A hazai stabil felsőoktatási rendszer jelzi, hogy az első néhány intézmény évről évre ugyanaz, az eltérések pedig elég kicsik. A legnépszerűbb szakok közül három is a gazdaságtudományok képzési területről került ki, ez jelzi a téma iránti töretlen érdeklődést.

Az UNI 2022 adataiból kiderül, hogy a legnépszerűbb, gazdálkodás és menedzsment szakon végzett hallgatók a legjobb munkaerőpiaci feltételeket a Corvinuson végezve érhetik el.

A második, pszichológia szakon akkor kereshetnek a legjobban a végzett hallgatók, ha az ELTE-PPK-ra jártak, míg az ápolás- és betegellátás szakon a DPR adatbázis legfrissebb adatai szerint az SZTE-ETSZK-re volt hallgatók számíthatnak a legjobb diplomás kezdőbérre. Az egyik legfontosabb, mérnökinformatikus szakon végzettek a BME-VIK-re járva tervezhetnek a legjobb kilátásokkal: 600 ezer forint feletti bruttó átlagbér “várja őket” és 97 százalék esélyük van arra, hogy diplomás munkakörben helyezkedhetnek el. Ha a várható átlagbér a fő szempont, akkor a mérnökinformatikuson kívül a katonai pálya, a jármű-, és villamosmérnöki, programtervező informatikus, és mechatronikai mérnöki szakok fontolandók még meg.

Az UNI 2022-es kiadványában az Oktatási Hivatal közhiteles adatait, és az elmúlt évek nyilvánosan elérhető egyetemi rangsorait használták fel. A szerkesztők a felsőoktatási ágazat alapos elemzésével egy új rangsormódszertanon dolgoznak, és a 2022-es évben hamarosan új kiadvánnyal jelentkeznek.

A kiadvány megvásárolható az Inmedio és Relay üzletekben, online pedig a libri.hu, a laptapir.hu és az uni2022.hu oldalakon.

Ajánlott cikkek