Egyéb kategória

4 veszélyes hajtünet, amit ne hagyjatok szó nélkül

A samponreklámok évek óta azt sulykolják belénk, hogy a hajunkkal akkor van gond, ha száraz, zsíros, fénytelen, vagy esetleg lapos az esése. De a hajunk olyan betegségekről is hírt adhat, amikről jobb, ha minél előbb tudomást szereztek, ezért érdemes minél többször a tükörbe nézni, és közelebbről szemügyre venni azokat a bizonyos fürtöket.

vous - 2022.02.03.
4 veszélyes hajtünet, amit ne hagyjatok szó nélkül

Először is fontos leszögezni, hogy ezek a betegségek a hajunk hosszúságától függetlenek, tehát nem ment meg benneteket egy gyors vágás, ha valami furcsát érzékeltek a hajatokkal kapcsolatban. A hajmirigyeinknek is megvan a maguk életútja, és kapcsolatban állnak az immunrendszerünkkel, éppen ezért hajlamosak a fertőzésre. Habár a hajszál maga nem él, de a hajhagyma, amiből létrejött, élő anyag, így fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy egészséges maradjon. Nézzük hát, mi az a négy hajtünet, amit semmiképp ne hagyjatok annyiban!

1. Hirtelen hajhullás

Létezik egy legenda a hajunkkal kapcsolatban, ez pedig a telogén effluvium névre hallgat: eszerint egy nagyobb sokkhatás után akár az összes hajunk kihullhat. Brit dermatológusok azonban azt állítják, hogy a jelenség létezik, csak éppen nem olyan mértékben, mint eddig hittük: a hajkorona 30%-a hullik ki, méghozzá azért, mert a sokkhatás következtében egyszerűen leáll a hajnövekedés. A telogénszintünk növekedése pedig azt eredményezi, hogy a hajhagymák meglazulnak, így hirtelen nagymértékben kezd hullani a hajunk.

Az ok leggyakrabban a sokk, de lehet magas láz, szülés, számos fertőzés vagy akár krónikus betegség eredménye is. És persze ne feledjük a stresszt, aminek számtalan fizikai tünete sorolható fel. Egy szó, mint száz, ha hirtelen hullani kezd a hajatok, és ez az állapot állandóvá válik, keressetek fel egy orvost, mert komolyabb dolog állhat a háttérben.

Forrás:
pexels

2. Furcsa foltok a fejbőrön

Ha barnás foltokat érzékeltek a fejbőrötökön, amik eddig nem voltak ott, akkor valószínűleg egyfajta gombás fertőzésben szenvedtek, melynek hétköznapi neve az ótvar. Ez a betegség emberről emberre terjed, és törülköző, fésű vagy hajbavalók cserélgetésével terjedhet. Legfőbb ismertetőjele ezek a fejbőrön és környékén megjelenő apró, barna foltok, viszketés, majd később esetleg kopasz foltok is megjelenhetnek! Ezt bizonyára nem akarjátok, úgyhogy az első jeleknél ne várjatok tovább, irány egy szakember!

3. Kopasz foltok

Ha hirtelen kopasz foltok jelennek meg a fejeteken, ráadásul semmi más tünet nem jelentkezik ezeken kívül, annak egy speciális hajhullási zavar lehet az oka, becses nevén alopecia areata. Ennek az elsődleges tünete a foltokban jelentkező kopaszodás, habár maga a betegség nem a hajunkkal kapcsolatos, hanem az immunrendszerünkkel. A testünk ilyenkor fenyegetésként tekint a hajmirigyeinkre, és pusztítani kezdi őket, olyan erőteljes hajhullást okozva, aminek kopaszodás a vége. A jó hír az, hogy az esetek 90%-ában időszakos betegség, és a hajunk idővel pótolja önmagát.

4. Fehér vagy fekete pontok a hajban

Amikor fehér pontokra gondolunk a hajunkban, egyből a korpa jut eszünkbe. De van egy másik kondíció is, ami barna vagy fekete pontokból ismerhető fel: ez a piedra. Ez egy felszíni gombás fertőzés, ami a hajtőt támadja, okozhat fehér de akár barna vagy fekete pöttyöket is a hajtőnél, de akár a szakállban, bajuszban, vagy szemöldökben is. Ennek ellenére a piedra maga nem veszélyes az egészségünkre, de tünete lehet más, komolyabb betegségeknek, mint a leukémia, limfóma vagy akár tumor. Ha ilyesmit érzékeltek a hajatokon, ne érjétek be egy samponváltással, keressetek fel egy orvost!

Ajánlott cikkek