bugyi

Használt bugyik a közösségi portálokon: Nehogy már a váladék szégyen legyen!

Amikor már azt hinnénk, hogy a testszégyenítés minden dimenziójával találkoztunk, mindig feltűnik egy új őrület, ami miatt újra fel kell szednünk az állunkat a padlóról. Korábban az Instagramon és a Twitteren hódító #PantyChallenge az, amiről muszáj újra beszélni. Ennek lényege az volt, hogy a lányok lefotózták használt alsóneműjüket, hogy eldicsekedjenek azzal, bugyijuk teljesen tiszta, folyásnak nyoma sincs. De mi is volt ez az őrület egykor, és miért gáz azt hinni, hogy a folyás beteg dolog?

Máig nem tudjuk, hogy vicc volt-e a #PantyChallenge, de legalább beszélünk a témáról

Az egész úgy kezdődött pár éve, hogy egy Brittany Hunter nevű amerikai csaj egy elég fura videót töltött fel a Facebookra. Ebben arról értekezik, hogy rühelli, ha hülyének nézik és beszólnak neki, ezért legközelebb csak az kössön belé, akinek legalább olyan száraz és tiszta a bugyija egész napos viselet után, mint neki. A nyomaték kedvéért Brittany meg is mutatta a kamerának az alsóneműt, és ezzel egy egészen komoly bugyicunamit indított el.

Nem tudni, Brittany csak trollkodott-e, de az ezt követő hetekben mindenesetre fiatal lányok százai érezték úgy, hogy muszáj megmutatniuk a világnak az alsóneműjüket: a közösségi portálokon hirtelen tucatjával jelentek meg a bizarr bugyifotók, amiken teljesen tiszta és száraz alsóneműket láthattunk. Voltak, akik persze poénra vették a figurát, és direkt csokival meg ketchuppal bekent – hát, legalábbis reméljük... – ruhadarabokat kezdtek fotózni #PantyChallenge címszó alatt.

Az őrület óta több év is eltelt, és bár még mindig nem tudjuk, hogy Brittany Hunter viccelt-e vagy komoly volt, számos blogger hívta fel a figyelmet arra, hogy

a #PantyChallenge nemcsak azért ökörség, mert épeszű ember nem mutogatja az alsóneműjét az interneten, hanem azért is, mert a váladék egy teljesen természetes jelenség, amely az egészséges, termékeny nő mindennapjainak magától értetődő része.

Az intim testrészed belül éppúgy nem lehet száraz, mint a szemünk: ennek köszönhetjük az életünket is

Ahogyan a szemünk sem száraz normális esetben, úgy a hüvely is nyálkás bizonyos mértékig – attól függően, hogy hol tart épp a nő ciklusa. Az, hogy a hónap során mindig más mértékű a folyás, amit a bugyiban találunk, egy teljesen természetes jelenség, amit ha pontosan sikerül feltérképeznünk, a leginkább termékeny napjainkat is átláthatjuk, hiszen a méhnyak nyák állapotából épp erre lehet következtetni. Ha a hüvelyk- és a mutatóujj együttes használatával mintát veszünk a bemenetnél található nyákból, megtudhatjuk, hol tart épp a ciklusunk. A menstruáció utáni napokban szinte alig van nyák, úgymond száraznak mondható. Amikor aztán közeleg a peteérés (ovuláció), a nyák sűrű, tapadós, fehéres-sárgás lesz, majd egyre hígabbá és tejszerűbbé válik a váladék.

Amikor aztán a tüszőrepedésre sor kerül – nagyjából a ciklus közepén –, a váladék mennyisége megnő, és ilyenkor zuhanyzáskor, vécézéskor is tapasztalhatjátok akár, hogy hosszú, üvegszerű, nyúlós nyák jelenik meg a lábak között, amely leginkább a tojásfehérjéhez hasonlít. Ez az az időszak, amikor a megtermékenyülésnek a legnagyobb az esélye, a nyúlós méhnyaknyáknak pedig az a feladata, hogy a férfiak ivarsejtjeit minél közelebb vigye a méhnyakhoz. A legtermékenyebb időszak a legnedvesebb nap, és előtte, valamint utána 3 nappal van nagy esély a teherbeesésre: ez azért egy hét. Ezután a váladék mennyisége ismét csökken, állaga ragadós, lisztszerű lesz, de ismét száraznak tűnik a bugyi, ha fotózzuk, ha nem. Röviddel ezután jönnek újra a pirosbetűs napok, majd kezdődik az egész folyamat elölről... ha csak a megtermékenyülésre sor nem került.

Forrás:
iStock

Gond csak akkor van, ha a váladék színe, szaga megváltozik, de akkor is van segítség

A fentiekből kiderül, hogy a váladék teljesen normális jelenség, de ettől még fontos figyelni arra, ha jellege és mennyisége hirtelen megváltozik, szaga szúróssá válik, esetleg viszkető érzés is tapasztalható mellé. Ilyenkor általában valamilyen fertőzésről van szó, ami lehet gombás vagy bakteriális, és a legtöbb nő élete során többször is találkozik ezzel a problémával. A legtöbb esetben a patikában kapható szerek valamelyikével megszüntethetők a kellemetlen tünetek, ritkább esetben – ha a probléma az otthoni kezelés után 3–5 nappal sem változik – érdemes orvoshoz fordulni. A nőgyógyászok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy az intim fertőzések akár egy uszodai látogatást követően is előfordulhatnak, ezért egyetlen szakember sem fog ítélkezni a sűrű, szagos, viszkető folyás láttán.

A legtöbb esetben a kellemetlen tüneteket gomba vagy bakteriális fertőzés okozza, ritkább esetben nemi úton terjedő betegségről van szó (ilyen például a trichomonas, a gonorrhoea, a chlamydia vagy a genitális herpesz). Ha nem egyértelmű, hogy mi okozza a problémát, mindenképpen forduljatok orvoshoz, mert a kezeletlenül hagyott nemi betegségeknek súlyos következményei is lehetnek.    

Mindebből jól látszik, hogy a #PantyChallenge egy teljesen értelmetlen, buta formája volt a testszégyenítésnek, ami egy egészséges élettani jelenséget igyekszik kórosként feltüntetni.

Ugyanakkor legalább kitűnő alkalmat kínált arra, hogy beszéljünk egy kicsit arról, hogy hogyan működik a csodálatos női test.