művész gyerek széles

Művészeti pályára készül a gyermekem. Rossz szülő vagyok, ha nem támogatom?

Itt a felsőoktatási jelentkezés végső határideje, és lassan az egész családot felemészti a feszültség, mert a fiunk nem enged abból, hogy művészeti pályára akar menni. A legjobbat akarom neki, és szeretném támogatni, de a döntésével nem tudok kibékülni. Rossz szülő lennék?

Kicsi kora óta nagyon jó a kézügyessége, már az óvodában is gyönyörűen rajzolt, és később is nagyon szépeket alkotott. Még most is kitűnően rajzol, szobrászkodik, de nem kimondottan művészeti középiskolába járt, és nem hiszem, hogy jó választás valakinek teljesen elköteleződni a művészeti hivatás mellett.

Karrier mellett is lehet alkotni

A világért se szeretném, hogy a fiam lemondjon a művészetről, sőt, szeretném, ha mindig része lehetne az életének, és megélhetne belőle. Viszont, sajnos nem hiszem, hogy meg tudna. Éppen ezért szeretném meggyőzni arról, hogy inkább valami más, hagyományosabb pályát válasszon. Olyat, amivel megteremtheti magának a lehetőséget az önkifejezéshez.

Aztán, ha az élet úgy hozza, ott hagyhatja azt a pályát, és minden idejét a művészetre fordíthatja. Viszont, ha így nem jön össze neki, akkor lesz egy biztos szakmája, amihez visszatérhet. Arról nem is beszélve, hogy van több pálya, amiben bőven lenne lehetősége kifejeznie önmagát.

Léteznek köztes szakmák

Az építész és formatervező képzéseknek is meghatározó része az alkotóművészet, de mellé olyan tudást is adnak, ami túlmutat azon. Kevésbé lenne kiszolgáltatott, több álláslehetőség állna előtte, ha ezeket, vagy valami hasonló pályát választana. Persze, ezek mellett sok száraz dolgot is meg kéne tanuljon, de szerintem ez az ára annak, hogy valaki egyszerre művész és mérnök.

Az építész és formatervező képzéseknek is meghatározó része az alkotóművészet, de mellé olyan tudást is adnak, ami túlmutat azon.
Az építész és formatervező képzéseknek is meghatározó része az alkotóművészet, de mellé olyan tudást is adnak, ami túlmutat azon.
Forrás:
Canva.com

Nem tudom mit tegyek, nem szeretném eltántorítani sem, hiszen tudom, hogy ügyes, csak a hosszú távú kudarctól féltem. Ettől függetlenül megtiltani nem akarom, és nem is tudom neki, hogy a szívére hallgasson. Viszont, ha most nem támogatom, akkor félek, később nem bízna bennem, és nem merne hozzám fordulni, ha elbukik. De lehet nem fog, lehet én aggódom túl. Lehet én akarok túl jót neki, annyira jót, amire ő nem is vágyik. Hiszen lehet, hogy neki többet ér az, ha kifejezheti önmagát, mint egy nagy vaskos fizetés.

Zsolt történetét Kovács Ákos dolgozta fel.