Egyéb kategória

„Tampon helyett intimkelyhet és mosható betétet használok” – Zero waste fürdőszoba magyarul

A betét helyett mosható betétet, tampon helyett intimkelyhet, tusfürdő helyett szappant, sampon helyett samponszappant, vatta helyett mosható horgolt korongot vagy textilpárnácskát használnak a fürdőszobában azok a nők, akik a tudatosságot választva lecserélték a fürdőszobájukban fellelhető termékeket. Az elején lehet, hogy több energia, de utána nemcsak a hulladék lesz kevesebb, a vásárlást is megspórolják. Ha elképzelni sem tudjátok, hogyan képesek minderre, ez a cikk nektek szól.

vous - 2022.02.08.
„Tampon helyett intimkelyhet és mosható betétet használok” – Zero waste fürdőszoba magyarul

Egyszerre van valami nagyon vonzó és nagyon rémisztő is abban, hogy nemet mondjunk arra a kényelemre és látszólagos kényeztetésre, amellyel a világ szépségápolási termékekkel foglalkozó nagyvállalatai elhalmoznak bennünket. Pedig ahogyan az sem mindegy, mit eszünk vagy mit viselünk, arra is érdemes odafigyelni, mit kenünk a bőrünkre vagy a hajunkra. Arról nem is beszélve, hogy a szépségápolással és a havi pár piros betűs nappal felfoghatatlan mennyiségű szemetet termelünk.

Viszont egyre többen vannak, akik számára már kiemelten fontos a környezetvédelem és a tudatosság.

Higgyétek el, nem zsákruhában járnak, nem kötözik magukat fákhoz, hanem pont olyanok, mint ti. A különbség annyi, hogy sokkal, de SOKKAL kevesebb szemetet szeretnének termelni. És mielőtt azt hinnétek, ez az egész csak a nyugati országok múló hóbortja, tudnotok kell, hogy egyre többen vannak Magyarországon is, akik büszkén kiállnak a zero waste életmód mellett.

„A tusfürdőtől boldogan szabadultam meg”

Enikő 25 éves, vegetáriánus, állatimádó és könyvmoly. A párjával és a kiskutyájával él egy családi házban. Tavaly találkozott a hulladékmentes életmóddal: első lépés volt, hogy a műanyag bevásárlószatyrokat cserélte vászonszatyorra. Majd jöttek a vattakorongok. „Egy mikroszálas törölközőt kis méretű kockákra vágtam, és két ilyen kockát kézzel összevarrtam. Sminklemosáshoz, arctisztításhoz tökéletes.”

Az intimkelyhet egyelőre csak otthon használja, mert még nem tapasztalta ki annyira, hogy házon kívül is be merje vállalni. „Samponom még a régi flakonos, tusfürdő helyett azonban régóta szappant használok. Balzsam helyett kókuszolajat kenek a hajamra, ezt bioboltban szerzem be nagy kiszerelésben. Arckrém és testápoló helyett sheavajat használok. Smink terén nem változtattam, hiszen eddig is üvegtégelyes gélállagú tust használtam ferde végű ecsettel.”

Enikő számára a papírtörlő elhagyása volt a legnagyobb kihívás, illetve a munkája miatt sokat utazik, így nedves törlőkendőre még mindig szüksége van. „A legnehezebben talán a textil zsebkendőt szoktam meg. Ellenben a tusfürdőtől boldogan szabadultam meg.”

Ő is azt tanácsolja, hogy merjünk kísérletezni, hiszen a környezettudatosság egy lehetőség arra, hogy a tömegből kitűnve példát mutassunk. „Ha elsőre meredeknek érzi valaki a változtatást, kezdje azzal, hogy például műanyag pálcikás fültisztító helyett papírpálcikásat vásárol a sminkje tökéletesítéséhez, vagy műanyag fogkefe helyett fanyelűt használ.”

A lány, aki három év alatt egy befőttesüvegnyi szemetet termelt – Ismerjétek meg Lauren csodálatos életét!

A lány, aki három év alatt egy befőttesüvegnyi szemetet termelt

Képzeljétek el, milyen lehet úgy élni, hogy három év alatt mindössze egyetlen befőttesüvegnyi szemetet termeltek. A New Yorkban élő Lauren Singer az élő példa arra, hogy ez lehetséges. A lány 13 és fél perces TED-előadásában arról mesél, hogyan kell százszázalékosan műanyagmentes életet élni. Kattintsatok ide a teljes cikkért!

„Ennél olcsóbban képtelenség kihozni a mosószert”

Anita korábban is hallott a zero waste életmódról, néhány változtatást be is vezetett a háztartásában, és innentől nem volt megállás.

„A mosószer volt a legelső, amit lecseréltem környezetkímélőbbre” – meséli Anita, aki mosószappan és mosószóda keverékéből készít mosógélt. Körülbelül 500 forintból megvan, és három hónapig elég. Öblítő helyett ecetet használ, amely havonta körülbelül 300 forintjába kerül. „Ennél olcsóbban, azt hiszem, képtelenség kihozni, hacsak nem maga főzi hozzá az ember a szappant és nem nagy tételben vásárolja a mosószódát, ecetet.”

Anyukaként a pelenkát cserélte le másodjára – ő is a mosható pelusok mellett döntött. Nehéz volt megszoknia, de nem adta fel, mert nagyon szerette volna ezzel is óvni a környezetet. A tampon helyett ma már intimtölcsért használ, ami őt idézve „maga a tökéletesség”. Egyedül a samponra nem talált még megfelelő alternatívát: „Kipróbáltam a tojássampont, ami egyáltalán nem volt rossz, viszont elég időigényes, mert 30 perc elteltével indul be a tiszítási folyamat, ami a mai rohanó világban nem mindig kivitelezhető.”

Forrás:
Depositphotos

Anita szerint mindenre létezik már több alternatíva, így ha elsőre nem találjuk meg a megfelelőt, kísérletezzünk tovább. „És ha végképp nincs környezetbarát, hulladékmentes megoldás egy bizonyos dologra, akkor keressünk mást, amit kiválthatunk helyette.

A kevesebb szemét is jobb a sok szemétnél!

„Fokozatosan iktatom ki a dolgokat”

Piroska „hosszú évekkel ezelőtt” találkozott a zero waste életmóddal, de a legnagyobb löketet Kump Edina kísérlete adta meg neki. „Nagyon tetszett, mikor először olvastam róla, hogy itt, magyar keretek között megpróbálkozik a hulladékmentes életmóddal.”

Először egy kulacsot szerzett be, majd jöttek a szappanok, vászonszatyrok, mosható betétek, az egyelőre még ritkán használt intimtölcsér.

„Fokozatosan iktatom ki a dolgokat, és másnak is ezt tanácsolnám. Ne ijessze meg magát senki, hogy egyből nulla hulladékra vált. A fürdőszobában már azt mondhatom, hogy elég jól állok, de a konyhában sajnos van sok csomagolási hulladékom még mindig – mondja Piroska, akinek szintén a samponnal gyűlt meg a legtöbb baja. – Próbálkoztam samponszappannal, de egyszerűen zsíros maradt a hajam. Állítólag az első hetekben ez normális, de sajnos az én hajtípusomnak nem jött be, sem almaecetes öblítéssel, sem anélkül. Ettől függetlenül nem szeretnék eltántorítani senkit.

Nagyon ritkán sminkelek, de akkor is természetes, vízzel lemosható sminkeket használok, így nincs szükség vattakorongra. Pont most vettem olyan tust és szempillaspirált, aminek a külső borítása újrahasznosított kartonból készült, így ennyivel is kevesebb lesz a műanyagszemét.”

Ugyan nem hulladékmentes, de csökkenti a hulladékmennyiséget a cserélhető fejű fogkefe. Nemrég pedig a papír zsebkendőket is leváltotta textil zsebkendőre.

„Szerintem egyébként a hulladékmentességnek csak egy részét jelenti az, amikor lecserélek egy eldobható terméket egy tartósra,

a másik fele, ami nagyon fontos, hogy mi az, amit egyáltalán nem veszek meg, mert rájövök, hogy teljesen szükségtelen.

Hulladékmentes életmód

Elsőre bizarrul hangzik egy vödörnyi trágyagilisztával együtt élni egy városi lakásban, de nem lehetetlen

Ha most feltennétek a kérdést a barátaitoknak vagy a munkatársaitoknak, hogy ki gyűjti közülük szelektíven a hulladékot, valószínűleg a körülöttetek lévők háromnegyede jelentkezne. Ne dőljetek be nekik, sokkal kevesebben vannak, mint amennyien felemelték a kezüket. Pedig a hulladékcsökkentés nem is a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik. Néhány egyszerű ötlettel kipróbálhatjátok a tudatosabb, szemétmentesebb életmódot.

Olvassátok el a tippeket ide kattintva!

„Lemondásról szó sincs”

És ha már Piroska is említette, megkérdeztem Kump Edinát is arról, neki milyen tapasztalatai vannak a hulladékmentes szépségápolással és női higiéniával kapcsolatban. Edina sok-sok éve, Bea Johnson blogján találkozott a zero waste életmóddal. Akkor kezdte a saját életében is bevezetni a változtatásokat, amikor kertes házból átköltöztek egy társasházi lakásba. Az új körülmények miatt hirtelen több lett a szemetük, ami zavarni kezdte emberileg és szakmailag is – Edina ugyanis hulladékgazdálkodással, környezeti neveléssel foglalkozik.

A fő hajtóerőm a kíváncsiság volt, hogy vajon kivitelezhető-e ez Magyarországon is…

…és ha igen, akkor milyen előnyökkel és hátrányokkal jár. Ma már csak azt sajnálom, hogy miért nem kezdtem bele korábban, mert csak előnyömre vált az élet más területein is a hulladékmentesítés” – meséli Edina, aki tapasztalatairól blogot is vezet oldalán, a Hulladékmentes.hu-n.

Mindent lecserélt

„A vattakorong helyett mosható arctisztító korongot használok. A betét helyett mosható betétet. A tampon helyett intimkelyhet. Sminklemosó kendőt eddig sem használtam, de a mosható arctisztító korong ehelyett is tökéletes. A sampon helyett saját készítésű vagy kézműves samponszappant (szigorúan olyat, ami nem tartalmaz pálmaolajat), amit almaecetes vízzel öblítek, majd a saját készítésű hajbalzsamommal fejezem be a műveletet.

Forrás:
Depositphotos

A tusfürdő helyett szintén szappant használok. A sminkeszközök terén eleve nem használok sokat, amit igen, az viszont bio, és még véletlenül sem tartalmaz kőolajszármazékokat. Ha a mostaniak kiürülnek, ezután már csak olyanra ruházok be, aminek a csomagolását visszaváltják, vagy olyan anyagból van, amit akár komposztálhatok is. A körömápoláshoz jojobaolajhoz keverek E-vitamint és fertőtlenítő hatású illóolajokat, ezzel az eleggyel kenem át néha a körmeimet. A körömlakkok használatát teljesen elhagytam.”

Bár a felsoroltak közül az összes alternatíva bevált számára, a körömlakkoktól azért nagyon nehezen vált meg. „Volt vagy 30-féle színű lakkom, és nagyon szerettem használni. Azóta találkoztam már ebből is egészséges, környezetbarát verzióval, hamarosan tesztelni fogom, hogyan működik. Viszont ha be is válik, sem lesz újból ennyire sok lakkom, maximum 3 színnél megállok.”

Lehet, hogy azt gondoljátok, hogy a hulladékmentes életmód lemondásokkal jár, de Edina is abban erősít meg, hogy erről szó sincs. „A szépségápolási termékek esetében csak előnyünk származhat abból, ha a zero waste és a környezetbarát elveket előtérbe helyezzük, mivel így

olyan termékeket kezdünk el használni, amik közvetlenül az egészségünket is szolgálják.

Ajánlott cikkek