Egyéb kategória

Egy káros szenvedély, aminek a pandémia vetett véget

Már egészen fiatalon is szívesen vettem, ha anyukámmal elmentünk a közeli plázába vásárolni. Szerettem kiválasztani az öltözékem, noha akkoriban ez még nem tudatos volt, inkább csak felvettem, ami megtetszett – írta egy anonimitását kérő olvasónk, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban az ő cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.02.11.
Egy káros szenvedély, aminek a pandémia vetett véget

Vidéki lányként nem volt túl sok hely, ahol a barátnőkkel közösen csinálhattunk volna valamit, így nem sokkal később már együtt jártunk iskola után körbenézni a boltokba, és felfedeztük együtt a különböző kupon napok előnyeit, nyárvégi, téli kiárusításokat. Szépen lassan odaszoktunk a fast fashion üzletekbe, amik akkoriban kezdtek nyílni a vidéki városokban.

Okvetlenül meg kellett néznünk az új kollekciót, felpróbálni az interneten kinézett darabokat és néha meg is vásároltuk őket. 

A fast fashion egyik jellemzője, ahogyan a nevében is benne van, hogy gyorsan cserélődő divatot diktál, folyton újdonságokkal rukkol elő. Hamar a rendszeres hobbinkká vált a ruhák próbálgatása, kedvenc darabok megvásárlása. Teljesen ártatlan kis szórakozásnak tűnt, volt olyan, hogy egy nehéz hét után megjutalmaztuk magunkat egy kisebb dologgal, ha szomorúak is voltunk, többször mélyedtünk cipők és táskák próbálgatásába.

Idővel azon kaptam magamat, hogy mintha függővé váltam volna.

Izgultam, amikor elindult a téli kiárusítás az üzletek oldalán, és nem is arra figyeltem, hogy a ruhatáramba passzoló darabokat válasszam, hanem inkább tömegével, nagy tételben akartam vásárolni, mindent, ami csak megtetszett, még azt is, ami nem illett hozzám, azért, hogy mindig megújult külsővel léphessek ki reggelente a világba. Akkor voltam nyugodt, ha sikerült több termékkel távoznom az üzletből.

vásárlás

Egy kényszer rabjává váltam az elmúlt években azzal, hogy mindig valami újat akartam viselni.
Forrás:
Unsplash

A pandémia elején fejeztem be a középiskolát, minden figyelmemet lekötötte az érettségi, szerettem volna bekerülni a hőn áhított szakra. A tanulmányaimat Pesten kezdtem meg, amikor új erőre kapott a járvány második hulláma, és szépen átterelték a felsőoktatást is távoktatásra.

Bezártak az üzletek, kijárási tilalom volt, és nem mentünk sehova – emiatt pedig mindössze néhány kedvenc ruhámat hordtam, többnyire a melegítők rajongójává válva.

Mivel a szenvedélyem az online térbe szorult, a szabadidőmben ruhákat rendeltem és hetente vártam a futár érkezését. Azonban egyszer csak, pár hónap bezártság után, megtört ez a több éves káros szenvedély: elkezdtem nem élvezni a ruhatáram frissítését, nem tetszett meg semmi, nem érdekeltek az akciók, találtam valami kivetnivalót mindenben, amit a nőrokonok linkeltek át, mondván, ez nekem biztosan tetszene. Realizáltam, hogy egy kényszer rabjává váltam az elmúlt években azzal, hogy mindig valami újat akartam viselni. Kipakoltam a szekrényemet, rengeteg dolgot eladományoztam, és elkezdtem kreatívabban hozzáállni a meglévő dolgaimhoz. Észrevettem, hogy akár egy nyaklánc is teljesen újjá tudja varázsolni a régi szettet.

Ennek a pálfordulásnak már egy éve, azóta tudatosabb vásárló lettem.

Messze kerülöm a fast fashion üzleteket, mert nem jó az, amit nekem sugalmaztak: nem kell mindig teljesen megújulni. Mellesleg, a környezetet is megviseli a tömeges, folyamatos ruhagyártás. Igyekszem inkább csak olyat vásárolni, amire tényleg szükségem van, kétszer is meggondolom, vásároljak-e, illetve ha már vásárolok, akkor szívesebben választok időtálló, minőségibb darabokat, amiket sokáig fogok hordani. Sokkal jobban érzem magam most, hogy nem csavarják el teljesen a fejem a színes, vibráló kirakatok és a pénzt, amit elköltenék, azt is hasznosabb dolgokba tudom fektetni. Bár már tűkön ülve várom a pandémia végét, ezt az egy dolgot mégis neki köszönhetem, hogy megszabadított ettől a minden szempontból rossz szenvedélyemtől. 

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek