Egyéb kategória

Megvan, melyik párok maradnak együtt a legtovább

Ti és a szerelmetek folyton veszekedtek? Vagy mindig van valami óriási dráma, ami háttérbe szorítja a kapcsolatotokat? Esetleg ti vagytok azok, akik szinte minden percet együtt töltötök a barátaitokkal? Van egy jó és egy rossz hírem számotokra: nem vagytok ezzel egyedül, viszont a tudomány szerint nem kizárt, hogy egymás nélkül fogjátok folytatni.

vous - 2022.02.12.
Megvan, melyik párok maradnak együtt a legtovább

Mindenkinek megvan az elképzelése az ideális kapcsolatról, és arról is, hogy milyen szerelmet szeretne magának. És be kell látnunk, életünk nagy részét azzal töltjük, hogy megtaláljuk a nagy szerelmet, és aztán működőképessé tegyük a kapcsolatot. Éppen ebből indultak ki az Illinois-i Egyetem tudósai, mikor kategóriákba osztották a szerelmespárokat, és megvizsgálták, mennyire erős a kapcsolatuk. A kutatók közel négyszáz, húszas éveikben járó fiatallal készítettek felmérést, kilenc hónapon keresztül. Az adatokból pedig megállapították, alapvetően négyféle párkapcsolat létezik.

A drámázók, akik szinte állandóan veszekednek, majd a vita intenzitásával megegyezően kibékülnek. Hozzájuk nagyon hasonlóak a konfliktus hajtotta kapcsolatok, ezek a párok általában vagy valamilyen tőlük független problémán rágódnak folyton, vagy a köztük lévő feszültség taszítja és vonzza őket egymáshoz. Mellettük vannak azok a szerelmesek, akiknek szociális, baráti hálójuk közös, ami összetartja őket, és a partnerre fókuszáló kapcsolatok, amelyekben a párok elsősorban egymásra figyelnek és sok időt töltenek együtt.

De melyik ezek közül a legtartósabb?

Forrás:
pexels

Talán nem meglepő, hogy nem a drámázóké. Ők azok, akik kétszer nagyobb eséllyel szakítottak a kilenc hónap során, mint a többiek. Érthető is, hiszen a folytonos egymással harcolásban az ember könnyen kiég, és belefárad. Ebből pedig az következik, hogy a feszültségközpontú kapcsolatoknak sem jósolnak nagy jövőt a tudósok.

A kutatók eredményei szerint a partnerre fókuszáló kapcsolatok azok, amikből hosszú szerelem és házasság is lehet. Bár nagyon fontos, hogy a partnerek ne vigyék túlzásba az együtt töltött időt, az életükben legyen helye a közös és külön barátaiknak is. Brian Ogolsky, a kutatás vezetője ugyanis elmondta, az igazán tartós kapcsolatok barátságon és szereteten alapulnak. A közös ismerősök által a párok közelebb érezhetik magukat egymáshoz és elkötelezettebbeknek egymás iránt.

Ogolsky azt is hozzátette, ezzel a tanulmánnyal a pároknak szeretnének segíteni, hogy jobban átlássák a kapcsolataik dinamikáját, és ha tényleg szeretik egymást, akkor képesek legyen időben lépni.

Ti magatokra ismertetek?

Ajánlott cikkek