Egyéb kategória

Most akkor a melltartótól fog lógni, vagy attól, ha nem viseljük?! – Tisztázzuk a mellel kapcsolatos tévhiteket

A női mellhez fűződő mesék, tanácsok, rémtörténetek nagyjából észrevétlenül szivárognak be minden nő életébe: mire megkapja valaki az első melltartóját, már hallott ezt-azt a mellről. A tinimagazinok, az ismerősök, a net csak úgy ontják magukból az ilyen-olyan megállapításokat, amiknek persze a fele sem igaz. Tényleg nagyobb lesz a mérete a fekvőtámaszoktól? Igaz, hogy aki hason alszik, annak striái lehetnek? És hogy aki mindig melltartót hord, annak garantáltan lógni fognak a mellei? Összeszedtük a leggyakoribb mítoszokat...

vous - 2022.02.16.
Most akkor a melltartótól fog lógni, vagy attól, ha nem viseljük?! – Tisztázzuk a mellel kapcsolatos tévhiteket

A női mell mindenkit foglalkoztat – de sajnos a legtöbb nő ezzel a testrészével (is) elégedetlen. Nem véletlenül épült ki egy külön piac a mellekre: plasztikai sebészek, mellápoló termékek, különféle melltartók és jótanácsok szinte minden sarkon vannak. Mi most összeszedtük a nyolc leggyakrabban elhangzó állítást, és utánajártunk, van-e valóságalapjuk.

A mellizom erősítésétől nagyobb és feszesebb lesz a cici

Hamis

A kilencvenes években vadul ajánlgatták a magazinok a különféle, mellizomfejlesztésre kitalált fekvőtámaszokat – csak sajnos az, hogy maga a mellizom milyen állapotban van, nincs hatással a mell megjelenésére: sem a méretére, sem a formájára, de még a feszességére sem.

Ugyanis a mell kötőszövetből és zsírszövetből áll, az izom pedig ezek alatt helyezkedik el. Ha erősödik is a mellizom, az azon lévő szövetekre nem lesz hatással az edzés, így a változás nem lesz látható.

Ha fejlődik az izom, valóban nőhet a mellbőség centikben mérve, de ilyenkor nem a mell kosármérete növekszik, hanem maga a mellkas.

A melltartó viselésével megelőzhető a lógó mell

Hamis

Halle Berry pár évvel ezelőtt egy interjúban azt állította, hogy 16 éves kora óta melltartóban alszik, hogy megőrizze a mellei feszességét. Akkor mindenki azt a kérdést kezdte boncolgatni, hogy a melltartó viselése vajon milyen hatással lehet hosszú távon a mellek állapotára. Nos, leginkább semmmilyennel, ugyanis ez főleg genetikai tényezőktől függ.

Abban viszont egyetért minden orvos, hogy sportoláskor mindenképp érdemes jól tartó, külön erre a célra kifejlesztett sportmelltartót viselni, mivel a mozgás során extrém terhelés éri a melleket, és ez könnyen a kötőszövet nyúlásához vezethet.

Ha nem szoptatod a kisbabádat, megelőzheted, hogy lógjon a melled

Hamis

Maga a terhesség viseli meg leginkább a melleket, nem maga a szoptatás. Miután egy nő teherbe esik, a szervezetében komoly hormonális változások játszódnak le, ez pedig a mellekre is hatással van: a szülés és a szoptatás időszakáig a méretük megnövekszik, majd az ezután következő újabb hormonális változások miatt veszítenek a korábbi méretükből.

Ez a drasztikus méretbeli változás az, ami leginkább megterheli őket, és ami miatt veszítenek a feszességükből. A szoptatásnak erre nincs hatása.

A kicsi mell nem tud lógni

Hamis

Az, hogy a mellszövet milyen állapotban van, megint csak genetika kérdése – nem pedig a méreté.

Rendszeres masszírozással növelhető a mellek mérete

Hamis

Mégis miért nőnének tőle? Már a feltevést sem értjük… A masszírozás ugyan fokozza a keringést, de ezenkívül mást nem tud előidézni az emberi testben.

A push-up melltartó viselése rákot okoz

Hamis

A melltartó viselésének kérdését évtizedek óta boncolgatják a tudósok, és szerencsére a mai napig egyetértenek abban, hogy semmilyen egészségügyi kockázata nincs a dolognak. Nem, még akkor sem, ha valaki úgy dönt, hogy egy push-up melltartó segítségével a nyakáig tolja fel az ikreket.

A mellek a tinédzserkor után már nem nőnek tovább

Hamis

Van, aki ennek örülni fog, és van, aki nem: ez bizony szintén nem igaz. A női mell még a húszas évek elején is növekszik, a hormonális változások, a súlyingadozások pedig később is hatással vannak a méretbeli kérdésekre.

Aki mindig hason alszik, annak striák lesznek a mellén

Hamis

A terhességi csíkok, azaz a striák kialakulásáért szintén a genetika, a hajlam a felelős. A stria akkor alakul ki, ha a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege: ekkor a kötőszövet megreped vagy elszakad, és kialakulnak az eleinte pirosas-lilás színű, majd később gyöngyházszínűre fehéredő terhességi csíkok. A kötőszöveti gyengeséget a genetika okozza, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás pedig fokozhatja – az alvás (pontosabban a hason alvás) erre nincs hatással.

A kicsi mell nem tud lógni

Hamis

Az, hogy a mellszövet milyen állapotban van, megint csak genetika kérdése – nem pedig a méreté.

Forrás: Canva

Ajánlott cikkek