Egyéb kategória

Más országban tényleg jobb az oktatás? Ilyen gyereknek lenni Finnországban

A finnekről, nyelvrokonság ide vagy oda, elég keveset hallani. Pedig az oktatásban úttörőnek számítanak, rendszeresen a legjobban teljesítő országok közé kerülnek. Lássuk, mi a titkuk!

vous - 2022.02.23.
Más országban tényleg jobb az oktatás? Ilyen gyereknek lenni Finnországban

Érdemes leszögezni, hogy a finnek előkelő helye egy több évtizedes folyamatnak köszönhető, ami a hetvenes években kezdődött. Ezt nekik sokkal könnyebb volt eredményesen végigvinni szovjet megszállás és rendszerváltás nélkül.

Változás

A finn siker egyik alapja az, hogy mernek változtatni az oktatási rendszeren. Nem kényelmesednek bele abba, hogy jól teljesítenek, hanem folyamatosan fejlődnek a világgal együtt, hogy a diákok a lehető leghasznosabb tudást szerezzék.

Diákok

Nagy hangsúlyt fektetnek a tanulókra is, akiket gyerekkoruktól kezdve elsősorban a problémamegoldásra tanítanak, és ahol csak lehet, bevonják őket a saját oktatásukba. A tantárgyak egy része arra épül fel, hogy a diákok gyakorlati példákon, munkákon keresztül sajátítsák el a tananyagot.

Forrás:
Pexels.com

Tanárok

A tanári szakma is különösen megbecsült Finnországban, az egyetemeken a presztízsszakok közé tartozik a tanítóképzés. Minden oktatónak mesterdiplomával kell rendelkeznie, hogy gyerekekkel foglalkozhasson, legyen szó alsó tagozatosokról vagy gimnazistákról.

Lehetőségek

A finnek nagy hangsúlyt fektetnek a lehető legtöbb lehetőséget biztosítani a tanulásra. Mindenki számára elérhető az ingyenes utaztatás és étkeztetés, ami azért elég hasznos egy olyan ritkán lakott országban, mint Finnország. Az ország jellegéből adódik az is, hogy az iskolák és tanárok nagyfokú szabadságot élveznek; így például egy vidéki iskolában az alaptudáson kívül teljesen más dolgokról tanulhatnak a gyerekek, mint egy városiban.

Sófalvi Márton

Ajánlott cikkek