Egyéb kategória

Ahonnan a póthaj érkezik: bepillantás a hajkereskedelem sötét világába

A ragyogó, hosszú haj sosem megy ki a divatból, és rengeteg nő igyekszik mindent bevetni azért, hogy csodaszép frizurával tündökölhessen. Sokan választják emiatt a póthajat, de azt már jóval kevesebben tudják, milyen elképesztő módokon kerülnek be ezek a fodrászszalonokba.

vous - 2022.03.06.
Ahonnan a póthaj érkezik: bepillantás a hajkereskedelem sötét világába

Nagy-Britannia a világ harmadik legnagyobb hajfelvásárlója, ami azt jelenti, hogy 43 millió tonnányi hajat visznek be az országba évente. Ez pedig olyan hatalmas mennyiség, hogy akár kétmillió embernek is elegendő lenne. Abba viszont már nem sokan gondolnak bele, hogy ezek a póthajak miként kerülnek be a szalonokba; a Daily Mail viszont utánajárt a kérdésnek.

Forrás:
pexels.com

Ahol a vallás miatt válnak meg a hajuktól

India déli részén található egy templom, ahol napi szinten nők ezrei állnak türelmesen sorba azért, hogy teljesen kopaszra nyírják őket. Mindenkinek hosszú haja van, amit legtöbben sosem festettek be, szárítottak meg hajszárítóval, vagy vágtak le, így ezek a tincsek rengeteg pénzt érnek. Mégis, ezek a nők semmit sem kapnak érte, és azt állítják, nem is szeretnének.

Azért vágattam le, mert köszönetet akartam mondani az istenemnek. Nem érdekel, mi történik utána a hajammal. Ha azok a nők, akik elégedetlenek a frizurájukkal, szeretnék az én régi hajamat használni, az sokkal jobb, mint ha a kukába menne

– mondta egy lány, aki épp akkor vált meg derékig érő hajától.

Indiában régi hagyománynak számít, hogy a nők hindu templomoknak adományozzák a hosszú tincseiket. Ami innen aztán kereskedőkhöz kerül. Bár azt állítják, a befolyt összeget a közösség céljaira fordítják, valójában lehetetlen visszanyomozni, ez tényleg így van-e. Az itt felhalmozott hajak egyébként nagyon jó minőségűnek számítanak, hiszen az indiai nők nem használnak vegyi samponokat, sokat fésülködnek, és kókuszolajjal ápolják tincseiket. Még az sem gond, hogy általában sötét színű hajakról van szó, hiszen ezek jól bírják a szőkítést; így nem csoda, hogy ez az ország számít az egyik legnagyobb exportálónak.

A szegények a célpontok

Noha a templomok tökéletes helyszínnek számítanak, a hajdílerek nem csak innen szerzik be a tincseket. Gyakran utazgatnak Ázsiában és Kelet-Európában, ahol szegény nőket próbálnak rábeszélni arra, hogy némi alamizsnáért adják el a hajukat. Ha pedig beleegyeznek, ollóval gyorsan levágják a fürtöket. Indiában például az sem ritka, hogy a férfiakat célozzák meg, felajánlanak nekik 6 fontot (kb. 2000 Ft-ot), és ráveszik őket arra, hogy adják el a feleségük haját. Sőt, sokszor játékokkal még a kicsi gyerekeket is ráveszik erre, ha pedig valaki nem igazán egyezik bele a dologba, erőszakot alkalmaznak.

Hol vannak a legnépszerűbb hajak?

  • Ha toplistát kellene felállítani, a kelet-európai hajak számítanak nagyon népszerűnek, és emiatt nehezebb is beszerezni őket. A szláv eredet miatt ugyanis a legtöbb haj puha és természetesen szőke, ami kevesebb utómunkát jelent.
  • A brazil és perui haj leginkább a vastagsága miatt kelendő, ezeken a helyeken a dílerek gyakran utaznak házról házra, hogy rábeszéljék a nőket a fürtjeik eladására.
  • A kínai hajak kevésbé népszerűek, mert nagyon egyenesek, és durvább szálúak is, ezért sokszor azt hazudják, hogy Indiából vagy Peruból hozták őket.

Forrás:
pexels.com

Vadászat az elhullott hajszálakért

Egy átlagos nő naponta 50-100 hajszálat veszít el, ez pedig olyan mennyiség, amit a dílerek nem szívesen vesztegetnének el. Ezért sokszor látogatnak el fodrászatokba, hogy összeszedjék az elhullott szálakat, sőt, gyakran az is megesik, hogy az éjszaka folyamán különböző lakások ajtaja elől söprik össze őket. Ezeket a rosszabb minőségű hajakat aztán eladják, és gyárakban feldolgozzák.

A haj rengeteg pénzt ér – sokan úgy emlegetik, mint a fekete arany iparát.

Első körben a hajszálakat kibogozzák, ami nemcsak iszonyatosan lassú és fájdalmas munka egy idő után, de nem is igazán fizetik meg a dolgozókat. Egy kínai gyárban például egy 83 éves néni is ott ült a munkásokkal együtt, és stoppolótűvel válogatta szét a hajszálakat. „Bár nem látok sokat, a türelmemmel igyekszem behozni a lemaradást” – mesélte. Ezt követi az, amikor a hajat többször végighúzzák egy fésűn, amiben éles vasfogak vannak, majd szétválogatják a különböző hosszúságú tincseket.

A magyar hajhelyzet

Ezek után persze bennetek is felmerülhet a kérdés, vajon Magyarországra honnan érkeznek a póthajak. Elég csak beírnotok a keresőbe, hogy „póthajvásárlás”, és rengeteg weboldal közül válogathattok. Ha megnézitek őket, a legtöbb helyen európai hajakat ajánlanak, és a nagyobb fodrászszalonokban is ezeket találhatjátok meg, így szerencsére itthon aggodalomra talán nincs okotok. Az országon belül pedig sok helyen hajat is felvásárolnak, ha az elég hosszú, festetlen és megfelelően ápolt.

Ajánlott cikkek