Egyéb kategória

5 jel, hogy talán ti is demiszexuálisok vagytok

A mai világban gyakran úgy váltogatjuk a partnereinket, ahogyan a méh száll virágról virágra. A régi hagyományok átalakultak és minden felgyorsult, sokszor egyetlen randi tapasztalataiból kell eldöntenünk, hogy a másik megfelelő partner lenne-e nekünk, vagy sem. Néhányak számára azonban ez elképzelhetetlen: beszéljünk tehát arról, hogy mit jelent és mivel jár demiszexuálisnak lenni!

vous - 2022.03.12.
5 jel, hogy talán ti is demiszexuálisok vagytok

A demiszexuális emberek legfőbb ismertetőjele, hogy nem képesek vonzódni olyan emberekhez, akik felé még nem alakult ki erős érzelmi kötődésük. A régi értelemben vett romantikus kapcsolatokra tehát ők alkalmasak a legjobban, hiszen ők a párkapcsolatnak csak azt a módját ismerik, amelyben a kölcsönös elmélyülésre és bizalomra épül a szexualitás – írja az Asexuality.

Ez nem azt jelenti, hogy nem rendelkeznek egészséges nemi vággyal, és természetesen azt sem, hogy mindenki másnak is szükséges kell, hogy legyen a szexuális vonzalomhoz a mély érzelmi kötődés. Általánosságban véve ők semmilyen szexuális vágyat nem táplálnak egyik nem irányába sem, ezen pedig csak az tud változtatni, ha ismeretségük elmélyül valakivel – jelentsen ez szerelmet, vagy épp egy közeli barátságot.

Forrás:
Pexels

Ez egyben azt is jelenti, hogy a demiszexuálisoknak egyáltalán nem könnyű a mai világban ismerkedni. Elég ritkán fordul ugyanis elő, hogy két ember annyi ideig ismerkedik, ami alatt mély érzelmi kötődés alakulhatna ki – ez manapság általában akkor történik, amikor a felek már együtt vannak. Az sem túl jellemző, hogy hosszabb barátságok alakulnak át párkapcsolattá, mert ha lenne is rá igény, általában valamelyik fél egy idő után elfogadja, hogy ez barátság, nem pedig szerelem. Ha pedig arra gondolunk, hogy a mai világban az ismerkedés már inkább online platformokon zajlik és nem élőben, beláthatjuk, hogy a modern technológia nem könnyíti meg az érzelmi kötődés kialakulását, vagy ha mégis, minimális mértékben elferdíti azt.

A demiszexuálisok esetében tovább fokozza a problémát, hogy egy annyira kevéssé ismert jelenségről van szó, amit aligha lehet elmagyarázni a partnernek az első randin, vagy ha igen, az is lehet, hogy a másik csak időhúzásnak fogja érezni, és inkább továbbáll. Ha ezek alapján úgy érzitek, talán ti is demiszexuálisok vagytok, hoztam még pár jellemzőt, ami segít majd eldönteni a kérdést.

1. Szinte az összes kapcsolatotok barátsággal kezdődött

Ha leggyakrabban a párkapcsolatotok barátsággal kezdődött, akkor elképzelhető, hogy a kölcsönös tisztelet és egyfajta biztonságérzet volt az, ami vonzott benneteket a másikban. Lehetséges az is, hogy a vonzalom, amit a másik felé éreztek, elsősorban nem is szexuális jellegű, inkább az egész emberre irányul: nemcsak fizikai, hanem a személyiségéből is fakad. Számotokra nincs „rózsaszín köd” fázis a kapcsolatokban, helyette inkább bizonytalanság jellemző az első hónapokban. Ilyen esetben lehet, hogy eleinte nem is találtátok a másikat vonzónak, sokkal inkább az a tudat teszi őket idővel azzá, hogy mindent tudtok az életéről, múltjáról, hibáiról és félelmeiről.

Forrás:
Pixabay

2. Sokkal nagyobb számotokra a nyomás az első randin, mint kellene

Miközben az egész világ azon kesereg, hogy az utóbbi időben milyen sokan elkötelezettség-fóbiások, ti egészen másféle nyomást éreztek magatokon az első randi előtt. Ugyanis tudjátok, mikor az este véget ér, a másik elvár majd tőletek valamiféle reakciót, hogy akarjátok-e folytatni a találkozgatást. Ezért igyekeztek a lehető legtöbbet kérdezni, fejben egész este jegyzeteket készítetek arról, hogy mit tudtatok meg a másikról, és ezek alapján igyekeztek mérlegelni, hogy kialakulhat-e köztetek mély érzelmi kötődés a jövőben, vagy nem. Végül gyakran döntötök úgy, hogy inkább nem találkoztok többször a másikkal, mert nem tudtatok időben döntést hozni, és nem akarjátok húzni a másik idejét, vagy hamis jeleket adni.

3. Ritkán éreztek szexuális vonzalmat idegenek felé

Annak ellenére, hogy a demiszexuálisoknak mélyebb ismeretség kell a szexuális vonzalomhoz, tévhit az, hogy egyáltalán nem éreznek hasonlót idegenek irányába. Bennük is működnek az emberi ösztönök, így egy másik ember külseje, testalkata, kisugárzása belőlük is kivált szexuális töltetű érzéseket, csak épp sokkal ritkábban, mint másokból. Továbbá egy pillanat alatt kámforrá válhatnak ezek az érzetek, ha a személy akár egy kicsit is megváltoztat magán valamit.

4. Ha valaki mégis tetszik, az nagyon intenzív

Nem gyakran fordul elő, hogy vonzódtok valakihez, de ha mégis, akkor az olyan intenzitású, mint még semmi más. Mindenki azt hiszi, a felnövési folyamat része az, hogy a gimnáziumban és egyetemen folyamatosan tetszik nekünk valaki, és ezek akkor sem különböznek annyira egymástól, mikor már felnőttek vagytok. A demiszexuálisokra a fiatalkori vonzalmak nem jellemzőek, de ha valakit már közelről, bizalmasan ismernek, akkor igazán elsöprő szenvedély alakulhat ki.

5. Gyakran titulálnak benneteket prűdnek

Prűd, jégkirálynő – ezeket a kifejezéseket gyakran használják a demiszexuálisokra. A környezetük ezzel arra akar rámutatni, hogy nem élnek annyira aktív nemi életet, mint szerintük az normális vagy egészséges. Épp ebből következtetnek arra, hogy a szóban forgó emberek nem élvezik annyira az intimitást, pedig ehelyett inkább arról van szó, hogy kevésbé érdekli őket az ilyesmi, mint a többieket. Ha ilyesmit hallotok, ne foglalkozzatok vele: egyrészt mindenkinél más, hogy milyen gyakran vágyik együttlétre, másrészt senkinek semmi köze ahhoz, hogy mitől érzitek kényelmesen és boldogan magatokat. Ha épp attól, hogy jóval kevesebbszer vagytok együtt a párotokkal, de azok az együttlétek mély érzelmi kötődésen alapulnak, szívetek joga így tenni.

Ajánlott cikkek