Egyéb kategória

5 dolog, amit ha már tud a gyermeked, akkor biztosan óvodaérett

A tavasz nemcsak a jó idő érkezését jelenti, hanem a beiratkozások időszakát is. Sok kisgyermeknek az óvoda lesz az első közösség, ahová több évig nap mint nap járni fog, így szülőként természetes, hogy meg szeretnél győződni róla, hogy gyermeked készen áll-e a nagy változásra.

A Játékliget szakértő munkatársa ebben a cikkben az aggódó szülőknek nyújt támpontot, hogy mi az az 5 dolog, amit elvárnak egy hároméves gyermektől.

vous - 2022.01.01.
5 dolog, amit ha már tud a gyermeked, akkor biztosan óvodaérett

Önálló mosdóhasználat

Az egyik legfőbb kritérium, aminek meg kell felelni, az az önálló mosdóhasználat. Ha ez most még nem is megy, fél év alatt bőven lesz alkalmatok foglalkozni a szobatisztaság kérdésével. Mindenkinek máskor jön el a pillanat, amikor napközben már nincs szüksége pelenkára, de hároméves korára minden gyermek zökkenőmentesen megválik tőle. Van, aki egyik napról a másikra elhagyja a pelust, míg mások akár hetekig próbálkoznak a leszokással. Általában azok a kicsik, akik bölcsibe is jártak, gyorsabban térnek át a wc használatára.

A szobatisztaság azt is magába foglalja, hogy segítség nélkül képes a mosdót használni, amihez a fel- és levetkőzés is hozzátartozik.

Étkezés

Sok szülő a különböző csőrös poharakból, keskeny szájú üvegekből itatja otthon a csemetét. Ezeknek megvan az előnyük, amikor elmentek otthonról, és nem szeretnéd, ha véletlenül leöntené a ruháját. Az otthoni használatra azonban egy sima műanyag pohár teljesen megfelel. Az apróságok már egészen kicsi koruktól képesek biztonságosan kortyolni a rendes pohárból, ha megadják nekik a lehetőséget. Az oviban a villa, a kanál és a pohár önálló és biztonságos használata alapfeltétel, hiszen nincsen arra kapacitás, hogy harminc gyereket etessenek az óvó nénik, különben sosem lenne vége az ebédidőnek.

Beszédkészség

Szintén nagyon eltérő ütemben fejlődik a beszéd, de az ovi kezdetére a lurkó már több mint 50 szavas szókinccsel rendelkezik, és mondanivalóját mások is megértik. Vannak életkorból adódó beszédhibák, amik 4-5 éves korra elmúlnak, ezeket természetesen figyelembe veszik. Ami az óvodaérettség szempontjából fontos, hogy megértse az utasításokat, és ő is meg tudja magát értetni másokkal.

Társas kapcsolatok

Az apróságoknak a játszótéren még nem igazán van igényük kapcsolódni egymáshoz, inkább egymás mellett, külön játszanak. Az óvodában viszont már egy közösség tagja lesz, ahol kialakulnak barátságok, esetleg szerelmek, szívesen játszanak egymással a kortársak. Ha szeptemberben kezdi a gyermeked az óvodát, gondolj arra is, hogy a jelét minden ruhájába bele kell rajzolni. A Játékligetnél vasalható ovis jelek is megtalálhatók, hogy könnyebb legyen a dolgod.

Ovis jelek

Ovis jelek
Forrás:
https://www.jatekliget.hu/jatekkategoriak/iskolai-ovodai-kellekek/ovis-jelek

Biztonság

Az ovi kezdetekben nagyon vonzó hely, amíg ki nem derül, hogy anya nem maradhat ott. Az egymásról való leválás a gyermeknek és sokszor az anyának is nehéz. Beszéljétek meg a gyermekeddel, hogy mikor mész érte pl. alvás után, vagy ha befejezték az uzsonnát. Így ő is tudni fogja, hogy mikor számíthat az érkezésedre, és erősödik a bizalma.

Ajánlott cikkek