Egyéb kategória

„Látszik, hogy nincs testvéred.” – Azért, mert egyke vagyok, még nem leszek szörnyű ember!

Amilyen egyszerű megjegyzésnek hangzik elsőre, annyira bosszantó az idő múlásával, ahogy folyamatosan megkapom a páromtól, hogy a hibáimat mindig ugyanarra az egy dologra vezeti vissza. Amiről ráadásul nem is tehetek.

vous - 2023.09.11.
„Látszik, hogy nincs testvéred.” – Azért, mert egyke vagyok, még nem leszek szörnyű ember!

Kicsiként szerettem volna én is egy testvért, de ugye ez nem rajtam múlt, hanem a szüleim döntésén. Sosem tekintettem az identitásom fontos részének, hogy egyke vagyok. Úgy gondoltam mindig is, hogy rengeteg más dolog van az életemben, ami sokkal jobban meghatároz, mint a puszta tény, hogy nem volt más gyereke rajtam kívül a szüleimnek.

Pár pasim azonban nem így gondolta. Érdekes tény, hogy azok a srácok sosem hánytorgatták fel nekem ezt a “hiányosságomat”, akiknek csak egy testvére volt. Azonban feltűnt, hogy azoknak, akiknek több testvére is volt, különösen szerették felhozni azt a bűvös magyarázatot bizonyos, számukra nem tetsző viselkedésemnél, hogy ez biztosan azért van, mert egyke vagyok.

„Azért vagy ilyen, mert soha nem volt testvéred.”

Ha nem voltam elég házias, akkor egyből az volt a magyarázat, mert sose kellett a kisebb testvéremre vigyázni és gondoskodnom róla. Ha nem akartam a csokim felét odaadni, akkor egyből az volt a konklúzió, hogy nem tanultam meg osztozkodni kicsiként, mert nem volt testvérem. Ha nem voltam eléggé tekintettel a barátom életritmusára, akkor is ez volt a magyarázat, mert hát biztosan nem szoktam meg, hogy másokhoz kell alkalmazkodnom. Mert ugye azt csak úgy lehet elsajátítani, ha van testvéred.

dühös nő

Forrás: Canva

Még annál az exemnél nagyjából megértettem ezt a szemléletet, akinek meglepően sok – történetesen nyolc – tesója van, mert náluk tényleg meghatározó lehet egy ilyen különbség. De a mostani páromnak „csak” két testvére van, szóval nem értem mire föl ez a nagy felvágás, hogy ő mennyivel jobb ember attól a puszta ténytől, hogy az anyukája többször szült, mint az enyém.

Nem azt mondom, hogy nem vagyok hibás abban, amivel megvádolnak.

Igen, lehetnék kicsit otthonosabb a konyhában, lehetnék nagylelkűbb a csokimmal, rugalmasabb, ha valakinek máshogy lenne kényelmesebb. De az fel sem merül senkiben, hogy ez azért van, mert én alapból is ilyen lennék? Hadd legyen már az én hibáim, az én személyiségem részei, az én döntésem, nem pedig a szüleimé, mert nem lett több testvérem. Én se vetettem egyik párom szemére se, hogy nem elég céltudatosak, önállók, intelligensek és nem elég erős a személyiségük. Mert bizony az egykékhez meg ilyen képességeket rendelnek a kutatások.

kislány

Forrás: Unsplash

Az is kiderült, hogy az egykék egyáltalán nem hajlamosabbak arra, hogy nárcisztikusak legyenek, mint a többi gyerek. A mókás, hogy jobban is alkalmazkodnak az egykék, mert nem kellett a szüleik figyelméért küzdeni, ezért kiegyensúlyozottabbak. Tehát, ha önző disznó módjára viselkedem, az teljesen az én döntésem.

Már kezd nagyon elegem lenni, hogy mindenre ez a magyarázat, ha nem tetszik valami a páromnak, magát meg piedesztálra emeli, hogy ő bezzeg mennyi csodás tulajdonságot sajátított el, csupán azért, mert gyerekként muszáj volt úgy viselkednie.

Szerencsére mókás pont került a vitánk végére a testvér-problémakörben.

Egy családi vacsorán sikerült a barátomnak megint hangoztatnia a nézeteit, hogy bezzeg ő milyen volt gyerekként, mert voltak testvérei, amikor hangosan kinevették a saját szülei, és vigyorogva közölték vele, hogy ők erre valahogy egészen máshogy emlékeznek. Kiderült, hogy a barátom ugyan olyan önző és elkényeztetett kismalac volt, mint amivel engem vádol mostanában. Hát igen, néha nem árt megkérdezni a szüleidet, hogy milyen is voltál gyerekként.

Ajánlott cikkek