Egyéb kategória

Amit a beltéri ajtókról érdemes elmondani

A beltéri ajtókra nem csupán térelválasztó eszközként kell tekintenünk, hanem dizájnelemként is, éppen ezért gyakorlati és esztétikai szempontokat is figyelembe kell vennünk velük kapcsolatban. Az alábbi írás segítséget jelenthet a beltéri ajtók kiválasztásában, akár építkezünk, akár felújítás előtt állunk.

vous - 2022.02.26.
Amit a beltéri ajtókról érdemes elmondani

A kereskedelmi kínálatban sokféle megoldással találkozunk. A legfontosabb tulajdonságuk az anyaghasználatuk, ami a strapabírásukat, karbantartásukat és az esztétikai értéküket is meghatározza. Éppen ezért érdemes sorra venni, milyen típusok állnak rendelkezésünkre.

Napjainkban nagy sikernek örvendenek a kiváló ár-érték aránnyal rendelkező, dekorfóliás beltéri ajtók.

Az ilyen ajtók a természetes fa mintázatát rajzolják egy speciális fóliának köszönhetően, amit lakkréteggel tesznek ellenállóvá a mindennapi használatból adódó igénybevétellel szemben.

Az ilyen ajtók jellemzően tömeggyártásban készülnek, emiatt a kivitelezés minősége is elsősorban a kedvező árat szolgálja. A kedvező ár mellett széles termékkínálat jellemzi őket.

A beltéri ajtók között figyelmet érdemelnek a PVC- és CPL-fóliás változatok is. Az avatatlan szemek hajlamosak lehetnek összetéveszteni a dekorfóliás termékekkel, azonban a PVC és CPL tulajdonságainak köszönhetően ezek kopásállósága sokkal magasabb, sőt, megfelelő élzárás esetén a nedvesség sem károsíthatja az ilyen nyílászárókat. Kiváló adottságaik ellenére kedvező áron érhetjük el őket. A karcálló CPL-fóliák még vastagabb védőréteget képeznek, ezáltal jobb védelmet is biztosítanak a lapfelületeknek és a vázszerkezetnek; nem véletlenül vált ez a típus a kutyusok gazdáinak kedvencévé.

Mindenképpen figyelmet kell fordítani a nemesfából készített beltéri ajtóknak is. Ezek legfőbb értéke az esztétikai adottságokban mutatkozik meg; nagyszerűen kombinálhatók edzett üveglapokkal, rozsdamentes fémekkel, egzotikus fafurnérokkal is, így szinte minden lakberendezési stílus esetén megállják a helyüket.

Persze be kell mutatni a festékszórt ajtókat is, amelyek kifejezetten széles palettával vannak jelen a szaküzletek kínálatában. Ezek esetében különleges mintázatok is megjelenhetnek, hiszen a gyártási technológia messze túlmutat a vázak és keretek fóliázásán. A festés tartósságát az alaprétegként használt poliuretán festék, valamint az erre felvitt lakkréteg biztosítja.

Ha új bejárati ajtót szeretnénk vásárolni, nem elég az anyaghasználatról dönteni. Mindenekelőtt figyelembe kell venni, a leendő ajtó milyen mennyiségű nedvességnek lesz kitéve; fürdőszobák esetében pedig ajánlott valamilyen vízálló megoldást választani.

Néha választanunk kell az esztétika és a praktikum között, a beltéri ajtók széles kínálatának köszönhetően ez szerencsére ritkán fordul elő. Mindenképpen érdemes megfontolni, milyen stílust és színvilágot látnánk szívesen az otthonunkban, illetve érdemes figyelembe venni, hogy az ajtónk valamilyen módon illeszkedjen a lakás stílusához és berendezéséhez. Dönteni kell arról is, legyenek-e rajta üvegbetétek, azok mekkora felülettel és milyen kiosztással szerepeljenek, illetve mekkora átláthatóságot és fényáteresztést biztosítsanak. A kilincsek választékát is vegyük szemügyre, hiszen egy kilincs alapvetően meghatározza egy ajtó esztétikai értékét.

A praktikummal kapcsolatos kérdések megválaszolása során ne feledkezzünk meg a nyílásirányról sem. Ha kellő figyelmet fordítunk a kiválasztásra, biztosan megtaláljuk a számunkra ideális megoldást.

Ajánlott cikkek