Egyéb kategória

Miért nem tudok pozitívan gondolkodni? Velem van a gond?

Folyamatosan kudarcot vallok abban, hogy boldog, kiegyensúlyozott életem legyen. Állandóan a végletek között ugrálok, és sehogy sem sikerül, hogy tartósan boldog legyek.

vous - 2022.04.01.
Miért nem tudok pozitívan gondolkodni? Velem van a gond?

Régóta próbálok pozitívan gondolkodni, ez azonban sosem sikerül. Akarva-akaratlanul mindig a negatív gondolatokra, elképzelt jelenetekre fókuszálok ahelyett, hogy értékelni tudjam, amit már megkaptam. Annak ellenére, hogy több sikeremre is büszke lehetek, és hálás vagyok azért, amit megkaptam, valami mégis hiányzik.

Egyszerűen szeretnék végre boldog lenni.

Több módszerrel is próbálkoztam már.  Rendszeresen sportolok, barátaimmal tartom a kapcsolatot és igyekszem mindent úgy tenni, ahogy azt az önsegítő könyvekben írják. Ennek ellenére üresnek érzem magam, mintha bármit tennék, annak nem lenne értelme.

Régebben még vidámságot tudtak csempészni a napjaimba az apró kedvességek, vagy boldog pillanatok, manapság azonban már csak folyamatos ürességet tapasztalok. Mintha a napjaim összefolynának, és én csak külső szemlélőként figyelném azt, ami velem történik.

Olvastam már a jelenségről, úgy tudom, ezek a depresszió tünetei lehetnek. Lehet, hogy ebbe a csapdába estem, de sajnos nem érzek elég erőt magamban ahhoz, hogy változtatni tudjak. Próbálok többet találkozni a barátaimmal, minőségi időt tölteni a párommal, ez azonban úgy érzem, nem elég.

egyedül

Olvastam már a jelenségről, úgy tudom, ezek a depresszió tünetei lehetnek.
Forrás:
Pexels.com

Egy este borozgatás közben elmeséltem a barátomnak, hogy hogyan is érzem magam. Láttam rajta, hogy megért engem. Figyelmesen hallgatott, majd meglepő kommenttel nyugtázta a monológomat:

„Nem lehet, hogy mindez az anyáddal való kapcsolatodból ered?”

Először tagadtam, hogy köze lenne ehhez, bár a mondatai elindítottak bennem valamit. Nem volt jó kapcsolatom az anyámmal, utólag tudom, hogy kifejezetten bántalmazó nevelést kaptam. Folyamatosan érzelmi terrorban tartott, és lelkileg zsarolt, már gyerekként is. A legrosszabb az volt, hogy amikor elrontottam valamit, olyankor gyakran önsértéshez folyamodott, hogy megmutassa, mennyire bántom őt azzal, amit teszek.

Azt hittem, elég lesz, ha távol tartom magam tőle, és a havi telefonhívásokon kívül nem tartom vele a kapcsolatot. A barátom szavai után azonban éreztem, hogy valószínűleg a távolság és az egészséges életmód nem elég számomra.

Miután erre rájöttem, beszéltem a barátommal, és megköszöntem neki, hogy felhívta a figyelmemet erre az összefüggésre, amire magamtól nem biztos, hogy rájöttem volna. Nagyon hálás voltam, hogy megosztotta velem ezt az észrevételt, és ennek köszönhetően sikerült rájönnöm a probléma okára.

Elhatároztuk, hogy összedobunk arra, hogy szakember segítségét tudjam kérni, legalább pár alkalom erejéig. Így, hogy tudom mi a probléma, valószínűleg sikerülni fog megoldnai, és hosszú távon nem fog korlátozni abban, hogy boldog, és kiegyensúlyozott életem lehessen. Addig még hosszú út vezet el, de készen állok a változásra.

Szandi történetét Hargitai Alexandra dolgozta fel.

Ajánlott cikkek