Egyéb kategória

A nárcisztikus személyiségzavar – egy nárci levele a szerelméhez

Természetes, hogy vannak helyzetek, amikor az ember kénytelen a saját érdekeit figyelembe venni, a nárcisztikus személyiségzavar azonban több az egyszerű önzésnél. Az ilyen ember szinte mérhetetlen jogosultságérzettel tekint magára, teljesen hiányzik belőle az empátia, és akár másokon átgázolva is eléri célját.

vous - 2022.04.02.
A nárcisztikus személyiségzavar – egy nárci levele a szerelméhez

Ha a nárcisztikus karakter őszinte levelet írna párjának – amit soha nem fog –, ezt találnátok a borítékban…

Kedves Társfüggő Társam!

Olyasmit mondok most el neked, amit sosem vallanék be szemtől szemben, mert szeretem a háttérből irányítani, manipulálni az eseményeket.

Tudod, amikor azt mondom, hogy „szeretlek”, igazából arra gondolok, hogy szeretem kihasználni a kedvességedet, lelkesedésedet, rajongásodat, ahogyan mindent megteszel azért, hogy boldog legyek. Imádom, hogy nekem ezért semmit sem kell tennem.

Szeretem, ahogy fantasztikus kisugárzásommal, megkapó karizmámmal és lehengerlő humorommal könnyedén manipulálhatlak téged, és még hatalmasabbnak és erősebbnek érezhetem magamat a társaságodban. Az sem számít, ha ennek az az ára, hogy lenézzem és kinevessem a dolgaidat, ez erőt ad és szórakoztat.

Szeretem azt a gyerekes ártatlanságot és naivitást, amivel csodálsz engem, és mindent megteszek azért, hogy ez így is maradjon: lelkifurdalás nélkül hazudok neked, és összezavarlak, hogy még te magad is kételkedj abban, amit megbeszéltünk, amit mondtam és tettem.

Az őrület határáig képes vagyok ebben elmenni, és magabiztosságom miatt te fogod kétségbe vonni magadat a végén, nem én.

Jobban tudom, mire vágysz, mint te magad

Szeretem azt is, hogy igazi, mély beszélgetésekre, teljes önátadásra soha nem kerül sor közöttünk. Te elmondhatod – sőt, el is várom, hogy elmondd – a legféltettebb titkaidat és legbensőbb érzéseidet, én viszont sosem engedlek ilyen mélységben közel magamhoz. Én magam sem ások az érzéseim mélyére, épp elég annyit tudni, hogy a szakmámban és az ágyban is én vagyok a legjobb, az egyetlen igazán kompetens ember. Jobban tudom, mire vágysz, mint te magad.

Engem mindenki imád, aki nem ismer közelről…

Imádom, hogy függsz tőlem, és én alakítom a gondolataidat, az érzéseidet, a világnézeted, és te az élet forrásaként, a megváltóként tekintesz rám, hiszen bármikor el tudlak varázsolni, ha épp úgy tartja kedvem, miközben teljesen megváltoztatlak és elszigetellek a számodra fontos emberektől. Eleve: ki lehetne fontosabb neked, mint én…?

Közben persze mindenki azt hiszi, hogy tökéletes a kapcsolatunk, mert én kifogástalan modorú úriember/úrinő vagyok, mindenki imád, aki nem ismer közelebbről.

Bárkit megszerzek magamnak, akár melletted is

Szeretem azt, ahogy hazudsz magadnak, hogy ha elég csinos, elég vékony, elég okos, elég tájékozott, elég laza és elég elég leszel, akkor talán közelebb kerülhetsz hozzám, beengedlek a világomba. Az sosem fog megtörténni. Én nem tudok, nem fogok megnyílni, intim kapcsolatot nem teremtek, a bensőségesség hiányát teátrális pózokkal és fizikai közelséggel pótolom – és ez elég neked. Szexfüggő vagyok? Még az is lehet.

Bárkit megszerzek magamnak, akár melletted is, titokban, képességem és jogom van ehhez. Nekem jár.

A tulajdonom vagy, birtokollak

Szeretem, hogy nekem jársz te is, mint egy tulajdon: akárcsak egy klassz autó, amit megbámulnak az emberek, és elismeréssel csettintenek, hogy ez aztán nem semmi, megengedheti magának, megszerezte magának. Te is a tulajdonom vagy: addig használlak, amíg előnyöm származik ebből – amíg imádsz engem és lehet villogni veled –, aztán doblak, mint egy ócska rongyot.

Persze, még ezután is elképzelhető, hogy néha felbukkanok majd, és kérek tőled néhány szívességet…

Romantikus gesztusokkal manipulállak – észre se veszed

De ne aggódj, most még „szeretlek”, mert szeretem azt, aminek magamat érzem, amikor veled vagyok. Szükségem van a pozitív megerősítésre, amit adsz, és mivel annyi embert vetek meg és nézek le, szükségem van a nyugalomra és a bizalomra, amit tőled kapok, amikor a világ nem ismeri fel a zsenialitásomat, és ellenem fordul.

Utálom, amikor mások rólam panaszkodnak, és az érzelmi képességeim hiányát emlegetik: én az erő és a tökély vagyok, a nyálas enyelgés nem az én asztalom.

Ne várj tőlem mély érzelmeket a manipulatív módon romantikus gesztusok mögött sem, csak a gyengék és a bolondok szolgáltatják ki magukat ilyen módon, és én az erőt képviselem.

Nevetségessé teszlek, kisemmizlek és megalázlak, és te hagyod

Szeretlek, mert most még élvezem, hogy gombolyagot kergető kiscicaként próbálsz alkalmazkodni az elvárásaimhoz és szeszélyeimhez, és ilyenkor megdoblak néhány cukorkával, hogy legközelebb is lelkesen ugrálj nekem. Te vagy a bokszzsákom is, ha épp nehéz időket élek át a gonosz világ miatt. Aztán persze, tudod, egyre gyengülni fogsz, egyre szürkébb, fáradtabb, zavartabb és – igen – csalódottabb leszel, és akkor majd még jobban összezavarlak, nevetségessé teszlek, kisemmizlek és megalázlak, végül pedig könnyedén cseréllek arra, aki feltétel nélkül rajong értem.

Lehengerlő és különleges vagyok, sorban állnak a kegyeimért…

Szeretettel: a Nárciszod

A szakemberek azt mondják: ha nárcit látsz, fuss, mielőtt még levágná magának a lábadat is!

A nárcisztikus személyiségzavar két arca

A személyiségzavarnak két altípusa van: a sebezhető és a grandiózus nárcizmus. Randi Kreger és Bill Eddy nárcizmus-szakértő pszichiáterek szerint a legegyszerűbben a két típus közötti különbség a következőképp írható le: a sebezhető nárci nyomokban a borderline személyiségzavar tüneteit mutatja, míg a grandiózus típus az antiszociális személyiségzavarét.

A sebezhető nárci vonzereje az érzékenységben és ragaszkodásban rejlik, a grandiózusé a magabiztosságban, a határozottságban. A sebezhető a kapcsolataiban kötődik, manipulál, a grandiózus nem kötődik, csak manipulál. A sebezhető hisztizik vagy dührohamot kap, ha nem teljesül a kívánsága, a grandiózus arrogánssá válik, és fenyegetőzni kezd. Mindkét típus egyformán veszélyes, hiszen mindkettő tökéletes kontrollra vágyik, és egyik sem riad vissza a manipuláció legaljasabb eszközeitől sem.

Ajánlott cikkek