Egyéb kategória

A Varázslatos Magyarország átadta A magyar természetfotó nagydíját és megnyitotta természetfotó kiállításának kapuit – GALÉRIA

Potyó Imre érdemelte ki A magyar természetfotó nagydíját.

vous - 2022.04.04.
A Varázslatos Magyarország átadta A magyar természetfotó nagydíját és megnyitotta természetfotó kiállításának kapuit – GALÉRIA

Az idén 13. életévét betöltő, ezreket megmozgató természetfotó-pályázat és a magyar nemzeti parkok elkötelezett természetvédelmi támogatója, a Varázslatos Magyarország év elején bejelentette, hogy a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával megalapítja az ország természetfotós társadalmának legkiemelkedőbb alkotóinak járó elismerését, A magyar természetfotó nagydíját. Az első nagydíjra pedig nem kellett egy évet várnunk, ugyanis a VM legutóbbi, 2021-es pályázati évadának első három helyezettje már át is vehette a legeredményesebb fotósoknak járó Arany Daru szobrot. A díj annak elismerése, hogy az alkotók egyévnyi kemény munkával és tehetségük folytonos bizonyításával kiérdemelték a pályázat legjobbjainak járó helyet. A természetfotósok maradandó értéket teremtenek, hiszen hűen adják vissza természet szépségét, illetve mutatják be annak jelen állapotát, így a természetfotózás kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy felhívja a figyelmet a természet védelmére.

A Varázslatos Magyarország A magyar természetfotó nagydíjával ezt köszöni meg a természetfotósoknak. 

Április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínház impozáns falai között került megrendezésre a díjátadó ünnepség, mely egyben a 2021-es fotópályázati évad legszebb fotóiból készült kiállítás nyitórendezvénye is volt.

Arany Daru Szobor

Arany Daru Szobor
Forrás:
Karnevál Film (Varázslatos Magyarország)

A magyar természetfotó nagydíjának első helyezettje, azaz A magyar természetfotó nagydíjasa Potyó Imre lett, aki idén negyedik alkalommal állhatott fel a dobogó első fokára. A fotós a Dienes Szilárd szobrászművész által tervezett és készített Arany Daru szobor tulajdonosa lett, valamint tekintélyes pénzjutalomban részesült. Imre a 2022-es pályázati évadban nem versenyzőként indul a pályázaton, hanem zsűritagként fogja értékelni a pályamunkákat.

KATTINS A KÉPRE A TERMÉSZETFOTÓK GALÉRIÁÉRT!

Hajdú Tamás: Tánc - Hortobágyi Nemzeti Park

Hajdú Tamás: Tánc – Hortobágyi Nemzeti Park
Forrás:
Hajdú Tamás (Varázslatos Magyarország)

A második helyezett Szabó Irma lett, aki 2014 óta (egy év kihagyással) minden évben részt vett a VM pályázatain. A harmadik helyezést Török János kapta, aki tavaly pályázott először, de sorra helyezéseket ért el a havi pályázatokon. Mindketten egy-egy patinázott Arany Daru szobor tulajdonosai lettek.

Az est meglepetése további három szobor kiosztása volt. A fotópályázat eddigi 13 éve alatt Potyó Imre mellett csupán két fotós tudott olyan kiemelkedő eredményt elérni, hogy felállhasson a dobogó első fokára, ezért a VM csapata úgy döntött, hogy egy-egy Arany Daru szobrot adományoz a magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíjasaiként Máté Bence és Daróczi Csaba természetfotósoknak is.

Varázslatos Magyarország kiállítás - Uránia

Varázslatos Magyarország kiállítás – Uránia
Forrás:
Karnevál Film (Varázslatos Magyarország)

Meglepetés volt a közönség számára, hogy Csaba bejelentette, 2022-ben visszavonul a zsűrizéstől, és kompakt kategóriában indul a pályázaton mobiltelefonnal készített képeivel, hogy ezzel is szemléltesse, nem feltétlenül a drága felszerelés, hanem a jó fotós szem szükséges egy igazán jó természetfotó elkészítéséhez.

KATTINS A KÉPRE A  GYŐZTES FOTÓK GALÉRIÁÉRT!

Potyó Imre: Nyirkos éjjelen - Duna-Ipoly Nemzeti Park

Potyó Imre: Nyirkos éjjelen – Duna-Ipoly Nemzeti Park
Forrás:
Potyó Imre (Varázslatos Magyarország)

Végezetül pedig a VM csapata is készült egy meglepetéssel, hogy tiszteletét fejezze ki a fotós iránt, aki 2009 óta saját erejéből, önként felkarolta a magyar természetfotózást, és azóta is áldozatos munkát vállal annak előmozdításáért. Így kapta meg Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója A magyar természetfotó örökös nagydíját, ezzel együtt pedig egy Arany Daru szobrot.

A program zárásaként a látogatók megtekinthették a 192 természetfotóból álló kiállítást, amely a győztes fotósok képei mellett bemutatja tíz nemzeti parkunk gazdag élővilágát is.

A kiállítás képeiből fotóalbum készült, mely megrendelhető a VM webshopján: a vm-shop.hu-n. Aki személyesen szeretné megtekinteni a speciális installációkra készült művészi nyomatokat, lehetősége lesz rá az Urániában április 4-ig, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban április 26-tól, ezt követően a Gödöllői Királyi Kastélyban június 18-tól, utána a Magyar Természettudományi Múzeumban augusztus 10-től, végezetül, az év második felében pedig az evosoft Hungary székházában.

Eredmények:

A magyar természetfotó nagydíja

  1. Potyó Imre
  2. Szabó Irma
  3. Török János 

Kategória helyezettek

Főkategóriák

A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

  1. Ravasz Balázs
  2. Kandolka Károly
  3. Boronkai Miklós

A Varázslatos Magyarország madarai

  1. Török János
  2. Szomju László
  3. Hajdú Tamás

A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

  1. Kocsis Ferenc
  2. Potyó Imre
  3. Halmos Endre

A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

  1. Németh Lajos ifj.
  2. Kónya Máté Bertalan
  3. Oláh Attila

Alkategóriák 

Ember a természetben

  1. Szakolczai Krisztina
  2. Török János
  3. Szerencsi Gábor

Képek a nagyvilágból

  1. Szakolczai Krisztina
  2. Kis Szilveszter
  3. Szabó Irma

Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic

  1. Kocsis Ferenc
  2. Szakolczai Krisztina
  3. Szerencsi Gábor

Mozgásban a természet

  1. Kocsis Ferenc
  2. Kriska Ferenc
  3. Koncz-Bisztricz Tamás

Különdíjak

  • A közönségszavazás nyertese: Mátraházi Tibor
  • A Metrirep különdíja: Dósa László, Hencz Judit, Őrsi Ákos, Urbán Helga, Szakolczai Krisztina
  • A naturArt különdíja: Kártyás Gergő: Vonalkód c. képe
Ajánlott cikkek