Egyéb kategória

Magda, a Szabó – A szerelmes nő

Minden idők külföldön is legismertebb magyar írónője életét dolgozta fel a Magda, a Szabó című színházi előadás – írja Rózsa, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Tóth Rózsa cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.04.04.
Magda, a Szabó – A szerelmes nő

A XX. századi író ízig-vérig nő volt, aki a nagyközönség számára kevésbé ismert férjével, szerelmével, Szobotka Tiborral – és macskáikkal – osztotta meg életét. 

Szabó Magdával az első találkozásom a Régimódi történet olvasása közben esett meg, melyet rongyosra, többször olvastam. 

A könyv ihlette filmsorozatot nem is néztem meg. A történetet író és az olvasója között kialakul egy képzeletbeli kapocs, ahol találkozik kettejük fantáziája, és összefonódik a cselekményben. Nem akartam, hogy ebbe a meghitt kettősbe a rendező által elképzelt jellemek és események kitörölhetetlenül megjelenjenek mint harmadik fél. 

Szabó Magda már nem élt, amikor olvastam másik kedvencemet tőle, a Für Elise-t.

“… egyetlen tanúja önmagának, családját behörpölték a temetők, senki érzékenységét nem bánthatja már nyíltságával…”

Fiatal lányként nem tudtam továbblépni a befejezetlen történeten, kerestem, kutattam a válaszokat. A kiadónál kopogtattam végül, ahol megkaptam a tájékoztatást, az írónő bár tervezte, a halál közbeszólt, nem tudta megírni a folytatást.

Szabó Magda fortepan_219008

Szabó Magda 
Forrás:
Fortepan / Hunyady József

Imádott férjének egy egész könyvet szentelt, “Megmaradt Szobotkának”, melyet már a férfi halála után írt, kiírva magából a könyörtelen vég körülményeit. Szerelmének írt könyvében hozzá beszél, mintha még vele lenne, megosztja vele a gondolatait.

Az idő múlásával halványodott bennem az iránta érzett rajongás, addig, míg elsőszülöttem felvette az általam letett fonalat és rajongásomat Szabó Magda iránt. Ekkor jött szembe velem a Magda, a Szabó című előadás, egy vidéki művelődési házban, a Déryné program keretében. Izgatottan foglaltam jegyet gyermekeimnek és magamnak, és vártam az előadást.

Mészáros Tibor rendezte és játssza Szobotka Tibort, valamint a házaspár egyik macskáját. Szabó Magda és a másik házi kedvenc szerepében Krajcsi Nikolettet láthatjuk. Az előadás végig izgalmas, kritikus jellemrajza a kor írói közösségek által megélt nehézségeinek.

Érinti életének fontos állomásait, örömeit, csalódásait, melyet együtt éltek át az írás szempontjából mellőzött férjével.

A színdarab vezérfonala kettejük szerelmének bemutatása. Ha visszanézzük őket a régi fekete fehér fényképeken, két átlagos embert látunk, akik átadták magukat az elmúlásnak. 

Mészáros és Krajcsi viszont emlékeztet minket arra, hogy egykor ők is voltak fiatalok, szerelmesek, vágyakozók, évődők. Mintha csak két mai szerelmest látnánk a pódiumon, akiknek sokkal több lehetőségük volt kifejezni egymás iránti érzelmeiket, és éltek is ezzel.

A szavak egész arzenálját használták egymás felé, mely által betekintést kaphatunk mindennapjaikról. 

Majd bemutatja az elkerülhetetlen véget, melyet már ismertem férjének írt könyvéből, a könnyeimet nem is tudtam kordában tartani. Szemünk elé tárul a mindenen áthatoló szerelem, mely arra is hatással van, aki nem ismeri munkásságukat, de érző ember, szeret vagy szeretve van.

Ha kíváncsi vagy vendégszerzőnk korábbi cikkeire, akkor olvasd el az Azt hittem több időm lesz – Harmadik kemoterápiám története és a Köhögjön kérem a telefonba! című írásait is!

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek