Egyéb kategória

Ne maradjon rejtve semmi sem! – Erre figyeljünk ingatlanvásárlásnál a megtekintés során

Van, akivel gyakran előfordul és van, akivel csak ritkán, vagy éppen egyetlenegyszer. Egy ingatlan megvásárlása minden esetben különösen fontos esemény, komoly tranzakció, éppen ezért kiemelt figyelmet érdemel. Természetesen dönthetünk intuíció alapján, hirtelen fellángolásból is, de mégiscsak érdemes az ingatlan megtekintése során néhány dolgot ellenőrizni, hogy pontosan tudjuk, mit kapunk a pénzünkért. 

vous - 2022.04.07.
Ne maradjon rejtve semmi sem! – Erre figyeljünk ingatlanvásárlásnál a megtekintés során

„Sok vevő van, aki csak egy érzést, egy hangulatot vár az új ingatlanától” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. –„Mi mindig azt tanácsoljuk, hogy tekintsen az illető kicsit a felszín alá, és próbáljon több, részletesebb információt szerezni, mielőtt döntésre jutna. Tanácsadó kollégáink természetesen igyekeznek mindenben segíteni, hogy teljes kép alakulhasson ki a megvásárlandó lakásról.”

Könnyen megszerezhető, de ugyanakkor nagyon fontos információ, hogy mikor volt felújítva az épület, statikailag milyen állapotban van. Társasház esetén a közös képviselőt érdemes minderről kikérdezni, ő tud információt adni arról is, hogy van-e tervben valamilyen felújítás, jár-e ez költséggel a lakók számára, és egyáltalán, van-e a lakóközösségnek tartozása. Egy esetleges felújítás költségével a vevőnek, mint új lakónak is kalkulálnia kell, viszont ez egészen biztosan értéknövelő tényező lehet az ingatlannal kapcsolatban. 

„Általában egy ingatlan vásárlás nem csupán egyetlen megtekintésből jön létre, a komoly érdeklődők többnyire visszatérnek” – folytatja Ben-Ezra Orran. – „Ilyenkor szoktuk javasolni, hogy esetleg ismerkedjenek meg a szomszédokkal, vagy legalábbis próbálják felmérni, hogy kik laknak a közvetlen környezetben. Van-e kisgyerek, hangos család, kutya, tudjuk-e, szeretnénk-e őket a szomszédságunkban tudni. Érdemes a nap több szakában is ellátogatni a helyszínre, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen bennünket.”

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy van néhány dolog, amelyre mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy felfedezzük a rejtett hibákat.

  • Nézzük meg például a falakat! Ha csak egyetlenegy fal, vagy felület van frissen festve, lehet, hogy beázás történt, vagy valami miatt javítani kellett. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a hiba el lett hárítva és a probléma véglegesen megszűnt. 
  • Furcsának tűnik, de nyissuk meg a vízcsapokat is! A vízrendszer ellenőrzése is nagyon fontos, hiszen ha nagyon alacsony a víznyomás, könnyen jelentheti azt, hogy nagyon régiek a csövek, netalántán már meghibásodás is áll fenn, és ez a későbbiekben jelentős kellemetlenséget és többletkiadást okozhat nekünk. 
  • Fontos, hogy felmérjük, hogy az ingatlan képes-e megfelelő mennyiségű és minőségű áramot szolgáltatni. Például, ha szeretnénk klímát, vagy valamilyen egyéb magas áramigényű berendezést beépíteni, bírja-e majd a hálózat. Ha felújításra készülünk, érdemes szakember véleményét is kikérni, hogy meggyőződjünk arról, lehet-e például falakat mozgatni az átalakítás során. A megfelelő szakember bevonása egyébként is fontos, a tranzakcióval kapcsolatban megbízható értékesítőre és ügyvédre is szükségünk lesz. 
  • Amennyiben hallunk ígéreteket az épület felújításáról, vagy az utca sétálóutcává alakításáról, akkor járjunk alaposabban utána, kezeljük úgy ezeket az információkat és fejlesztéseket, hogy nem valósulnak meg mindaddig, amíg azok szerződésekkel, hivatalos nyilatkozatokkal nincsenek alátámasztva.
Ajánlott cikkek